Thematische workshop Circulariteit & duurzame energieoplossingen

EventWorkshops

Op woensdag 27 maart 2024 organiseert EnergyVille samen met Agoria-Sirris een thematische workshop over de thema’s circulariteit en duurzame energieoplossingen.

Een unieke kans om:

– de uitdagingen en kansen van de sector op het gebied van circulaire energie te ontdekken.
– in de ontwerp-, zakelijke en operationele state-of-the-art van hernieuwbare EN circulaire energieoplossingen te duiken.
– te leren over de verwachte verdere ontwikkelingen rond circulariteit met industrie-experts en belangrijke
eigenaren.

Dit evenement brengt je volledig op de hoogte van

  • huidige en toekomstige circulariteitswetgeving, richtlijnen & behoeften van de industrie.
  • circulariteit-gerelateerde materiaalkeuzes, design thinking en operationele enablers.
  • inspirerende business modellen en industriële cases.
  • potentiële toekomstige belangrijke waardeketenpartners voor je volgende stappen.

Programma

  • 12:30 – 13:00: Registratie & broodjes
  • 13:00 – 14:20: Setting the scene: de impact van circulariteit op energieoplossingen en de mogelijke implicaties voor de toekomst (gemodereerd door EnergyVille)
    • Repareerbaarheid, digitale productpaspoorten en eenvoudige demontage

      door Jef Peeters, Assistant Professor at KU Leuven / Flanders Make
      Jef is verantwoordelijk voor het Re- & Demanufacturing Lab @ KU Leuven en is lid van Flanders Make waar zijn team in nauwe samenwerking met de industrie werkt aan hoogtechnologische benaderingen voor hergebruik, reparatie, remanufacturing en recyclage. Jef zal enkele specifieke resultaten delen van zijn onderzoek naar de robotische demontage voor herfabricage en recycling van batterijen uit end-of-(first)-life elektronica en voertuigen. Bovendien zal hij ingaan op de recente introductie van een herstelbaarheidsindex en recente ontwikkelingen op het gebied van digitale productpaspoorten.

    • Duurzaamheid van producten en processen: Wetgevingsaspecten

      door Patrick van den Bossche, Head Environment / Materials Technology at Agoria
      Als strategisch adviseur van Agoria voor de Groene transitie is Patrick goed geplaatst om te praten over de industriële implicaties van de Wet Kritieke Grondstoffen, de nieuwe Europese wet die voorschrijft dat 15 procent van de strategische en kritieke grondstoffen gerecycleerd moet worden. Vervolgens zal Patrick ingaan op het VLAIO Industrie Partnerschap over circulaire economie en de kansen die worden gecreëerd door Europa’s Net Zero Industry Act.

    • Waarom CCU meer is dan voorlopig CO2 verbergen

      door Jan Mertens, Chief Science Officer at ENGIE & Visiting professor at Ghent University
      Jan zal het hebben over de paden die de sleutel vormen tot succes in de energietransitie en welke rol moleculen daarin zullen spelen. Enkele mythes en feiten over Carbon Capture and Utilization (CCU) zullen grondig worden besproken, waarbij het potentieel en de uitdagingen van verschillende technologieën zullen worden belicht. Materialen zullen een cruciale rol spelen in deze energietransitie en er zullen enkele oplossingen worden gepresenteerd die kunnen helpen om de risico’s van de toeleveringsketen van materialen te beperken.

    • Remanufacturing als hefboom voor waardecreatie in een circulaire productie-industrie

      door Stefan Milis, Project Leader Circular Economy at Sirris
      Stefans roeping is duurzaamheid, als belangrijke uitdaging voor de producten en diensten van morgen. Hij zal het hebben over hoe je circulaire innovatie in je organisatie, en hoe je je product, fabriek en bedrijf toekomstbestendig maakt. De focus van zijn bijdrage zal liggen op hoe ook jouw bedrijf interessante voordelen kan halen uit het verlengen van de levensduur van je producten.

  • 14:30 – 15:20: Ronde tafel sessies
  • 15:20 – 15:45: Pauze
  • 15:45 – 16:30: Panel Discussie: circulariteitsaspecten van batterijopslagsystemen
    (gemodereerd door Agoria)

    • Catherine Lenaerts, Managing Director Febelauto & Deputy CEO Watt4Ever
      Febelauto is het controleorganisme voor afgedankte voertuigen en batterijen van elektrische en hybride voertuigen in België en Luxemburg. Watt4Ever bouwt nieuwe, groene industriële opslagsystemen met een hoge toegevoegde waarde op basis van batterijen uit gebruikte batterijen van elektrische voertuigen. Catherine zal het niet alleen hebben over het opzetten en beheren van netwerken tussen privébedrijven en overheden op het gebied van recycling, maar zal ook manieren aanreiken om processen op een ‘circulaire economie’-manier te herdenken.
    • Maxime Snick, CEO & co-founder Octave Energy
      Maxime zal praktische inzichten delen over duurzame, kosteneffectieve en betrouwbare energieopslagsystemen met second-life batterijen. Hij zal het hebben over Octave’s nieuwste dubbellaags kasten die een grotere energieopslagcapaciteit bieden en het verwisselen van een accumodule een fluitje van een cent maken! Het ontwerp zorgt voor probleemloos onderhoud en draagt bij aan de lange levensduur van energieopslagsystemen met second-life batterijen.
    • Steven Meersman, Founder Director at Zenobe Energy
      Zenobē, een specialist op het gebied van EV-vloot en batterijopslag op netwerkschaal, werkt samen met wagenparkbeheerders om hun overstap naar elektrische voertuigen te versnellen door een volledig scala aan (software)engineering, financiële en andere diensten aan te bieden. Steven is een van de oprichters. Het bedrijf heeft in de afgelopen 6 jaar zijn personeelsbestand uitgebreid van drie naar meer dan 240 fulltime werknemers.
    • Jean-Marc Timmermans, Sr Business Group Leader at Agoria & Project Leader Re2LiVe Project
      Samen met collega’s, partners en bedrijven die lid zijn, heeft Jean-Marc uitgebreide ervaring in het helpen van bedrijven bij hun transitie naar een meer mobiele samenleving en een klimaatpositief energiesysteem. Naast de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologieën en opleidingen, zal hij ook de resultaten delen van het Re2LiVe-project, dat zich richt op de recycling en herverwerking van Li-ion-batterijen uit afgedankte elektrische voertuigen.
  • 16:40 – 17:30: Ronde tafel sessies

  • 17:35 – 18:15: Panel Discussie: circulariteit aspecten van BIPV (gemodereerd door Annelies Gorissen – POM Limburg)
    • Jens Moschner, research manager at EnergyVille/KU Leuven
      Jens heeft meer dan 20 jaar ervaring in fotovoltaïsche energie, van fundamentele fysica tot industriële implementatie en betrouwbaarheid. Na onlangs samen met UGent een model van een BIPV-systeem heeft ontwikkeld dat het hele systeem van zonlicht tot netaansluiting omvat specifieke toepassingen rond levensduureffecten.
    • Michaël Daenen, professor & team leader at EnergyVille/UHasselt
      Michaël werkt momenteel aan betrouwbaarheidsmodellering en ontwerp van PV vermogenselektronische systemen voor betrouwbaarheid op lange termijn. Hij zal ons informeren over enkele belangrijke aspecten bij de productie van semi-transparante dunnefilmmodules op maat voor BIPV-toepassingen.
    • Bas van de Kreeke, CEO at Soltech
      Aan het hoofd van de in Thor Park gevestigde fabrikant van op maat gemaakte fotovoltaïsche modules Soltech, zal Bas vertellen over hoe circulair denken is ingebed in zijn organisatie. Hij zal enkele recente LCA-onderzoeksresultaten van Soltech met jullie delen en om 1e feedback vragen op de resulterende plannen & actiepaden.
  • 18:15 – 19:00: Slotopmerkingen en dankbetuigingen

Details

  • Taal
    Dit event zal in het Nederlands plaatsvinden – sommige sprekers zullen in het Engels presenteren.
  • Datum
    Woensdag, 27 maart, 2024 – 12:30 – 19:00
  • Locatie
    Thor Central, Thor Park, André Dumontlaan 67, 3600 Genk
  • Prijs
    Gratis (een no show fee van € 115 is van toepassing).

Kom naar deze verhelderende middag over de toekomst van hernieuwbare energie & circulariteit en krijg inzicht in de technologieën, de strategieën en het monumentale potentieel ervan. Schrijf je nu in en maak deel uit van de energierevolutie!