Tech4win-consortium leidt ambitieus en baanbrekend project voor de ontwikkeling van transparante en slimme zonnevensters die uv- en infraroodlicht van de zon omzetten in elektriciteit
Tech4Win baant een weg richting de ontwikkeling van een nieuwe generatie transparante slimme zonnepanelen met een verhoogde performantie en een hoge optische kwaliteit. Een hoog innovatief transparant fotovoltaïsch (PV) vensterconcept zet daarbij de UV- en IR-stralen van de zon om in elektriciteit. Het project begon in januari 2019 en wil door een hooginnovatief, niet-intrusief vensterconcept te ontwikkelen toekomstige gebouwgeïntegreerde fotovoltaïsche toepassingen extra ondersteunen.
Barcelona – Tech4Win ontwikkelt een hooginnovatief transparant fotovoltaïsch vensterconcept gebaseerd op een ultraviolette (UV) coating die werkt als een UV-filter en een zonnecollector die het UV- en infraroodlicht van de zon omzet in elektriciteit. Hierbij kan het licht ononderbroken door het venster blijven schijnen. Dit vensterconcept maximaliseert de elektriciteitsopwekking uit de niet-zichtbare deeltjes uit het zonlicht, daarbij wordt een hoog niveau van transparantie gegarandeerd en gecombineerd met duurzame en industrieel compatibele technologieën. Het gebruik van een efficiënte UV-filter zal ook UV-geïnduceerde degradatie van de infrarood-applicaties voorkomen waardoor de weerbaarheid en de betrouwbaarheid van de zonnevensters verhoogt. De belangrijkste kenmerken en voordelen van het product omvatten:
- Hoge transparantie. Dit verbetert niet alleen het gevoel van comfort bij de gebruikers, maar doet ook de kosten van artificiële verlichting dalen doorheen de dag.
- In-situ energieproductie: dit maakt het mogelijk de energiefactuur te verlagen en duurzame energiebeheermodellen zoals zelf-consumptie te promoten.
- Energiebesparingen door thermisch gedrag. PV-vensters blokkeren het merendeel van de infraroodstraling. Dit zal de prijzen die nodig zijn voor koeling en bij uitbreiding het energieverbruik, doen dalen.
- Kostefficiënte oplossing (200 €/m2) en goedkopere standaard verkoopsprijzen in vergelijking met andere alternatieven op de markt.
- Milieuvriendelijk, inclusief energie-efficiënte labels en productcertificaten. Het zal bovendien geïntroduceerd worden als een duurzaam bouwmateriaal in projecten die gecertifieerd worden door duurzame architectuurstandaarden.
- Imagoversterking door te investeren in gebouwgeïntegreerde PV (BIPV). Dit resulteert in meer klanten, meer sales en economisch voordeel.
De beschikbaarheid van hoogperformante slimme zonnevensters met al deze eigenschappen is uiterst interessant voor het bekomen van energie-efficiënte gebouwen. Het zal daarbij bijdragen aan een verhoogde implementatie van in-situ hernieuwbare energiebronnen. Dit draagt bij aan een daling van CO2-emissies en definieert de technologische basis voor de transitie naar een duurzaam energiemodel.
Volgens Prof. Dr. Alejandro Pérez-Rodríguez, groepsleider Solar Energy Materials and Systems of IREC, en projectcoördinator: “het succes van dit project zullen zonnevensters in 7-8 jaar op de markt plaatsen. Dit is mogelijk dankzij een sterk consortium opgebouwd door de symbiose van internationaal erkende academische partners en vooraanstaande bedrijven in de Europese BIPV-sector, gecoördineerd door IREC”.
Op de voorgrond van dit ambitieus project, staat een gebalanceerd multidisciplinair consortium bestaand uit onderzoekcentra gespecialiseerd in de verschillende PV-technologieën die nodig zijn in het vensterconcept, samen met hoogtechnologische Europese bedrijven uit verschillende sectoren, inclusief relevante stakeholder uit de waardeketen (organische materialen, industriële ontwikkelaars, PV-producenten en BIPV-systeemontwikkelaars). Het consortium omvat 8 partners uit 5 landen, waaronder 4 R&D-organisaties (IREC, CEA, IMEC en TEKNIKER, met een uitgebreide kennis in geavanceerde PV-applicaties en –technologieën), 3 technologie-gebaseerde KMO’s (ONYX, ADVENT en KENOSISTEC, met een grondige kennis in materiaal- en toestelontwikkeling en in de productie van BIPV-producten) en een groot industrieel bedrijf (ARMOR, met een grote expertise in de ontwikkeling van OPV productielijnen en apparatuur). De meeste partners hebben een internationaal karakter en hebben al eerder aan Europese projecten deelgenomen of geleid. Beschikbare resultaten zullen dus hun weg vinden naar de internationale markt. De expertise van het consortium wordt gesteund door het commitment van een internationale adviesraad die bestaat uit verschillende stakeholder uit de bouwindustrie.
Dit project ontving steun van het Europees H2020 Framework programma onder Grant Agreement no. 826002, project Tech4Win.