Genkse Energiecoalitie GEENkool ambieert klimaatneutraal Genk
Stad Genk start een samenwerkingsverband met Thor Park-partners EnergyVille en EIT InnoEnergy. Onder de noemer GEENkool bundelen ze de krachten om de overgang van Genk naar een klimaatneutrale stad te versnellen. De nieuwe ‘energiecoalitie’ start op 1 januari 2021 en maakt onder andere werk van een ‘energieroadmap’ op maat van Genk.
De nieuwe Genkse Energiecoalitie GEENkool wordt opgericht binnen het kader van het Klimaatplan Genk 2030, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. Binnen het convenant engageert Genk, historisch gezien een echte ‘energiestad’, zich om te streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Het Klimaatplan Genk 2030 bestaat uit 53 klimaatacties. “Samenwerkingen aangaan met sterke energiepartners zoals EnergyVille is er daar een van”, verklaart schepen van duurzaamheid Toon Vandeurzen. “Een tweede actie betreft de opmaak van een masterplan energie. Het is binnen die context dat we GEENkool in het leven hebben geroepen.”
Samenwerking met EnergyVille en EIT InnoEnergy
Onderzoeks- en kennisinstituten EnergyVille en EIT InnoEnergy zijn beiden gevestigd op Thor Park in Waterschei. EnergyVille is een samenwerkingsverband tussen de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. EIT InnoEnergy is een Europese publiek-private samenwerking met als doel de energietransitie door middel van innovatie te versnellen. Beiden genieten van een sterke reputatie tot in het buitenland toe. “De ideale partijen, kortom, om de ambities van het Genkse klimaatplan mee vorm te geven”, aldus schepen Vandeurzen.
Energieroadmap
“Concreet werken we samen aan een energieroadmap die het pad uitstippelt naar een CO2-neutraal Genk tegen 2050”, vervolgt schepen Vandeurzen. “Daarnaast bundelen we vanaf dag één de krachten rond zogenaamde energiewerven: we versterken bestaande energieprojecten in onze stad, maar we stimuleren ook nieuwe hefboomprojecten ter uitvoering van de energieroadmap. Woningrenovatie hoort daarbij, als de Europese Green Deal, een belangrijk speerpunt binnen de EU. Voorts ambiëren we ook energiewerven rond onder andere industrie, hernieuwbare energie en elektrische mobiliteit.” Het Genkse stadsbestuur hoopt dat GEENkool op zijn beurt nieuwe samenwerkingen tot stand zal brengen. Schepen Vandeurzen: “Hiertoe gaan we lokale bedrijven, organisaties en de Genkenaren bij het project betrekken en trachten we er een brede Genkse energiecoalitie van te maken.”
Subsidie
Om GEENkool een extra boost te geven, kent het Genkse stadsbestuur een subsidie toe aan EnergyVille. In totaal gaat het om 240.000 euro over een periode van twee jaar. “We komen zo tegemoet in de onderzoekskosten gerelateerd aan de roadmap”, aldus schepen Vandeurzen. “EnergyVille is een strategische partner in de uitrol van de hoge energie- en klimaatambities van Genk. We verwachten dat zij proactief op zoek gaan naar andere initiatieven die kunnen bijdragen aan de GEENkool-doelstellingen. Uiteindelijk willen we tot een sterk netwerk komen van energie-experts en nieuwe duurzame projecten; en dat alles in het belang van het Genkse klimaat en de burgers.”