EnergyVille koppelt Thor Park aan Internet of Things
GENK, 30 november 2017 – Sinds vandaag is de eerste versie van het SmarThor ICT platform, ontwikkeld door EnergyVille, operationeel op Thor Park in Waterschei, Genk. SmarThor is de samentrekking van Smart en Thor en integreert de energieopwekking en het –verbruik, zowel thermisch als elektrisch, van het hele Thor Park in één ICT-platform en maakt daarbij gebruik van Internet of Things oplossingen. Het platform brengt bovendien aan de hand van geavanceerde regel- en stuuralgoritmes energievraag en –aanbod met elkaar in evenwicht en zou zo in de toekomst, via een virtuele elektriciteits- warmte en koude markt, energieoverschotten kunnen uitwisselen.
SmarThor ICT Platform
Het is belangrijk onze opgewekte energie zo optimaal mogelijk te benutten: energie-overschotten en afvalwarmtestromen, moeten zo veel mogelijk vermeden worden of, waar dit niet mogelijk is, gerecupereerd worden. Een eerste stap bestaat er daarom in dat we energiestromen meten en vervolgens analyseren om er beter gebruik van te kunnen maken.
Het SmarThor ICT platform maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen van cloudtechnologie en Internet of Things om alle relevante data samen te brengen. Zo wordt bijvoorbeeld de energieproductie van zonnepanelen gemeten maar ook het energieverbruik van warmtepompen, gasketels, laadpalen, kantoren en verlichting. Via zelflerende technieken zoeken de computers vervolgens relaties tussen deze data om op basis hiervan automatische en zelflerende regelingen op te zetten die rekening houden met weersvoorspellingen en wijzingen in gebruikersgedrag. Zo kan een slimme thermostaatregeling rekening houden met de verwachte zonne-inval via de ramen en de buitentemperatuur. Om optimaal gebruik te maken van de gratis zonnewarmte en zo op warmte- of koudevraag te besparen kan de slimme thermostaat de verwarming al enkele graden lager of hoger zetten zonder daarbij de gewenste binnentemperatuur aan te passen.
SmarThor ICT Platform 2.0
De eerste versie van het SmarThor ICT-platform monitort het energieverbruik van EnergyVille I en wordt op termijn uitgebreid naar IncubaThor en Thor Central. Er is voorzien dat EnergyVille II en de T2-Campus die volgend jaar de deuren openen mee aansluiten op dit platform waardoor er een virtuele elektriciteits-, warmte en koude markt ontstaat binnen het Thor Park.
In een tweede versie die voor begin 2018 voorzien is, gaat het platform vanuit zonne-energievoorspellingen laadpalen, warmtepompen en gasketels slim aansturen zodat de elektriciteitsvraag aangepast wordt aan de beschikbaarheid van duurzaam opgewekte energie.
Wim Cardinaels, projectcoördinator SmarThor: “Op basis van de verzamelde data kan het 4de generatie warmtenet, waarbij de gebouwen op Thor Park restwarmtes en –koudes kunnen uitwisselen en opslaan, verder uitgewerkt worden. Het water in de mijngangen kan hierbij trouwens ook een interessante vorm van opslag zijn om restwarmte van koeling in de zomer te stockeren en ’s winters te gebruiken voor gebouwverwarming.”
Door gebruik te maken van Internet of Things technologie kunnen slimme systemen, ongeacht hun locatie, gekoppeld worden aan het SmarThor ICT platform. Hierdoor kan dit platform ook gebruikt worden in toekomstige proeftuinprojecten waarbij de impact van nieuwe oplossingen bij gezinnen en bedrijven getest wordt.
Het SmarThor project maakt deel uit van het SALK project 936 “Naar een duurzame energievoorziening in steden” dat mogelijk is gemaakt dankzij de financiering van EFRO, de Vlaamse regering en de Provincie Limburg en de uitvoerders KU Leuven, VITO, imec en UHasselt via de onderzoekssamenwerking EnergyVille.