Energyville/imec en PVcase ontwikkelen geavanceerde simulatiesoftware voor energieopbrengst van zonneparken
Vandaag stelde imec binnen EnergyVille en met PVcase, een Litouws softwarebedrijf dat het ontwerp van zonneparken globaal herbekijkt, een samenwerkingsovereenkomst voor om een commerciële software-oplossing te ontwikkelen die het eenvoudig maakt de energieopbrengst van hoogtechnologische fotovoltaïsche zonneparken efficiënter te voorspellen en te ontwerpen. Eerste testen van het prototype tonen al veelbelovende resultaten voor bifaciale zonneparken. Voor de marktlancering wordt gemikt op de eerste helft van 2020.
Zonne-energie blijft groeien. Marktstudies wijzen op een constante groei van zonneparken in de volgende jaren. In de ontwikkeling van die zonneparken, worden bifaciale en zonvolgsystemen steeds belangrijker. Bifaciale systemen wekken ook elektriciteit op via het zonlicht dat reflecteert op de achterzijde van de zonnepanelen. Dit zorgt voor een grotere productie en lagere levelized costs voor de productie van energie (LCOE). Het marktaandeel wordt geschat te groeien tot 40% van alle installaties in de volgende eeuw. Hoewel zonvolgsystemen ook een LCOE-reductie beloven, heeft de combinatie van beide technologieën het potentieel om ongezien lage energiekostniveaus te bereiken.
Voor investeerders, ingenieurs- en bouwbedrijven die zonneparken ontwikkelen, is het voorspellen van de energieopbrengst (en dus ook de return-on-investment) van hun parken cruciaal in de ontwerpfase. Bestaande softwaretools hebben beperkte modelleringsmogelijkheden voor bifaciale en zonnevolgsystemen wat resulteert in tijdrovende en terugkerende ontwerpvragen en beperkte nauwkeurigheid voor deze nieuwe technologieën. De simulatiesoftware ontwikkeld door imec/EnergyVille vertrekt vanuit een bottom-up fysica-gebaseerde methodologie gecombineerd met calculatie-efficiënte algoritmes, wat resulteert in een accurate en efficiënte softwaretool. Door imec’s simulatiemethodologie te combineren met de kennis van PVcase in software-ontwikkeling en de planning van PV-sites zal een commercieel interessante oplossing op de markt gebracht worden die een gestroomlijnde workflow aanbiedt om zonneparken, inclusief nauwkeurige energieopbrengst, aan een aanvaardbare prijs te ontwikkelen.
Een simulatie vertrekt vanuit de parameters van de PV-technologie (vb. cel- en modulespecificaties) en neemt contextuele factoren in acht zoals klimaatdata (licht, wind, weer, …) verwachte lay-out van het zonnepark en geometrie, omliggende obstakels, etc. Het prototype van de software behaalde in een blinde test door een potentiële klant al betere resultaten dan de concurrentie. Momenteel zet PVcase de berekeningsmodule om in een gebruiksvriendelijke, webgebaseerde omgeving, die het mogelijk maakt in de cloud berekeningen uit te voeren. Dit gaf beide partijen het vertrouwen om een samenwerkingsovereenkomst voor verdere ontwikkeling en commercialisering te ondertekenen. In de komende periode zal de exacte valorisatiestrategie verder uitgetekend worden. Interacties met bijkomende partners, potentiële investeerders en klanten zijn al gaande. Gaat alles volgens plan dan wordt de software in de eerste helft van 2020 op de markt verwacht.
David Trainavicius, CEO of PVcase: “We zijn opgetogen over de samenwerking met imec/EnergyVille. Als een vooraanstaande onderzoeksinstelling geven ze ons gegarandeerd kwalitatieve technologische input en een betrouwbare reputatie wat betreft toekomstige ontwikkelingen. Deze software geeft ons een tool om in te spelen op dit momentum om een voorname speler te worden in de ontwerp- en ontwikkelingssoftware voor zonneparken in de toekomst. Het stelt ons in staat om beter in te spelen op de noden van onze klanten en uit te breiden naar een breder klantenbetstand.”
Jozef Szlufcik, PV departementsdirecteur binnen imec/EnergyVille: “PVcase is een belangrijke partner voor ons omwille van hun expertise in commerciële PV-simulatiesoftware. De recente gesprekken tonen aan dat we een ideale match hebben gevonden om op een succesvolle manier onze prototypes te ontwikkelen tot een marktrijpe oplossing. Het zijn dit soort innovaties en samenwerkingen die aantonen dat Europa nog steeds een substantiële meerwaarde biedt in de geglobaliseerde PV-markt.”