Bouwvergunning THOREAQ afgeleverd, nu kan de uitbreiding van het Open Thor Living Lab starten.
De aflevering van de bouwvergunning voor THOREAQ door stad Genk betekent goed nieuws voor de uitbreiding van het Open Thor Living Lab. In maart zullen de werken aan de testinfrastructuur en werkplaats echt beginnen. Graag bedanken we stad Genk voor de fijne samenwerking en professionele aanpak in dit project.
THOREAQ vestigt zich op het ThorPark, een wetenschaps- en bedrijvenpark waar energietransitie, slimme maakindustrie en smart city applicaties centraal staan. Het doel van dit project is om een permanente infrastructuur te ontwikkelen die innovaties op vlak van renovatietechnieken, verbetering van de binnenluchtkwaliteit, integratie van energiesystemen in de bebouwde omgeving en geïndustrialiseerd vervaardigde schildelen kan testen, valideren en demonstreren. Op diezelfde site zal het project ConstrucThor van KU Leuven worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met THOREAQ.
Het infrastructuurproject, gerealiseerd door VITO, heeft via een selectieprocedure als aannemer Beneens bouw en interieur weerhouden. Nu kunnen begin maart de werken starten, waar een heel team zich voor zal engageren. Zo wordt de coördinatie van het project gedragen door TD KU Leuven. Het ontwerpteam, dat reeds enige tijd aan de slag is, bestaat uit TM SVR JVO – SVR Architects & architektenburo jef van oevelen – (architectuur), Multis (ingenieur technieken), Fraeye & Partners ingenieursbureau (ingenieur stabiliteit), Avantgarden (landschapsarchitectuur) en Struktuur (EPB en veiligheidscoördinatie ).
De infrastructuur bestaat uit twee identieke gebouwen, met de morfologie van woningen, die zullen uitgerust worden met redundante technieken en een set uitgebreide meetapparatuur. Deze zal opengesteld worden voor bedrijven zodat zij hun innovatieve producten en diensten full-scale en real-life kunnen testen, optimaliseren en demonstreren in een veilige en gecontroleerde omgeving.
Daarmee zal de THOREAQ-infrastructuur de Vlaamse renovatiemarkt en energietransitie versnellen, belangrijke kostenreducties en kwaliteitsverbeteringen in gebouwen katalyseren, en het ecosysteem van betrokken bedrijven aanzienlijk versterken in innovatiekracht en exportpotentieel.