Bouw THOREAQ vordert snel: twee identieke testwoningen op Thor Park krijgen vorm
Goed nieuws vanuit het THOREAQ-kamp. De betonconstructie van de twee identieke testwoningen die gebruikt zullen worden om de nieuwste bouw- en renovatietechnieken te testen, is klaar. In de komende weken gaat de aannemer verder met het plaatsen van de houtskeletgevels en dakstructuur. Beide bouwdelen zijn demonteerbaar, en dus ook vervangbaar. Zo kunnen verschillende gevel- en daksamenstellingen getest en met elkaar vergeleken worden. De bedoeling is om deze tegen het einde van dit jaar klaar te hebben.
THOREAQ: een open testinfrastructuur voor innovaties op vlak van renovatieoplossingen, integratie van energiesystemen, verbetering van de binnenluchtkwaliteit en geïndustrialiseerd vervaardigde schildelen
Voor wie het al gespot heeft, op Thor Park wordt er druk gewerkt aan twee nieuwe testgebouwen. Deze twee gebouwen maken deel uit van het THOREAQ-project, een project dat loopt tot eind 2023 en wordt ondersteund door EFRO React EU en het Vlaams Fonds voor Innoveren en Ondernemen. Het doel van dit project is om een permanente onderzoekinfrastructuur te ontwikkelen waarin samen met bedrijven innovaties op vlak van renovatietechnieken, verbetering van de binnenluchtkwaliteit en integratie van energiesystemen in reële omstandigheden getest en gevalideerd kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om productinnovaties (geïntegreerde technieken, verbeterde warmtepompen of ventilatiesystemen) maar ook om de koppeling, slimme sturing en naadloze wisselwerking tussen deze technieken.
De infrastructuur, volledig uitgewerkt in BIM (Building Information Modelling), zal bestaan uit drie eenheden: een technische hal en twee identieke gebouwen met de morfologie van woningen en uitgerust met redundante technieken en een uitgebreide set meetapparatuur. In de twee identieke testgebouwen, die momenteel vorm krijgen op Thor Park, kunnen technologieën en producten, via zogeheten A/B-testen, langs elkaar getest worden. Willen we bijvoorbeeld weten hoe verschillende warmtepompen presteren in combinatie met verschillende isolatietechnieken, opslagsystemen of zonneweringen, dan kan dat in de verschillende testgebouwen, die bovendien bewoond zullen worden door virtuele inwoners.
Ook de bouwschil van houtskeletgevels en dakstructuur, dragen bij aan de testomgeving. Zo biedt THOREAQ de mogelijkheid om in de toekomst bijvoorbeeld een gevel of dak te testen waarin energie opgewekt of opgeslagen wordt.
Op naar de volgende fase...
Hoewel de infrastructuur nog in volle ontwikkeling is, wordt er ook al verder gekeken naar de volgende fase. De bedoeling is dat de THOREAQ-omgeving samen met andere bedrijven vorm krijgt en een motor wordt van verder onderzoek. De gebouwen worden daarom opengesteld voor partners zodat zij hun innovatieve producten en diensten full-scale en real-life kunnen testen, optimaliseren en demonstreren in een veilige en gecontroleerde omgeving.
Ultieme ambitie is om met de THOREAQ-infrastructuur de Vlaamse renovatiemarkt en energietransitie te versnellen, belangrijke kostenreducties en kwaliteitsverbeteringen in gebouwen vorm te geven, en het ecosysteem van betrokken bedrijven aanzienlijk te versterken.
Interesse om ook deel uit te maken van dit ecosysteem? Heb je zelf bepaalde technieken, materialen of combinaties van beide die je wil testen in een veilige omgeving? Of denk je onderzoeksvragen te hebben die behandeld kunnen worden in deze infrastructuur? Neem dan gerust contact op met projectleider Margo Colson. Hij bekijkt graag mee de mogelijkheden.