Upheat-INES – Verbeterde warmte-integratie met hoge temperaturen in energie-intensieve sectoren

ProjectThermische systemen

Het UpHeat-INES-project had als doel industriële warmtepompen te ontwikkelen met zeer hoge temperaturen, met als doel restwarmte op te schalen naar temperaturen tussen 160-200 °C.

De temperatuur opschalen

In energie-intensieve industrieën wordt restwarmte van productieprocessen vaak opnieuw gebruikt om andere processen met lage of gemiddelde temperaturen aan te sturen. Het opschalen van deze restwarmte voor gebruik in processen met hoge temperaturen tussen 160-200 °C is ongebruikelijk. De huidige warmtepompen bereiken over het algemeen slechts een maximale temperatuur van 150 °C.

Warmtepomparchitecturen

Met behulp van thermodynamische simulaties evalueerde Upheat-INES wanneer en hoe een industriële warmtepomparchitectuur hogere temperaturen met een hogere economische waarde kan leveren. Hiervoor werd een prototype van een warmtepomp  op laboratoriumschaal gebouwd. De basis van het prototype bestaat uit een uniek cascadesysteem van een onderkritische dampcompressie-warmtepomp, evenals superkritische en transcritische dampcompressie-warmtepompen en dampcompressie-warmtepompen met zeotropische mengsels.

Hybride aanpak

Deze hybride aanpak, waarbij een cascade van verschillende pompen wordt gebruikt, kan de prestaties van de warmtepompen verhogen, zorgen voor een optimale temperatuuraanpassing aan verschillende chemische processen, en de integratie met specifieke thermische energieopslagsystemen verbeteren.

Impact

Door restwarmte op te schalen voor gebruik in processen met hoge temperaturen, stelt Upheat-INES energie-intensieve Vlaamse industrieën in staat om restwarmte beter te benutten, duurzame energie-innovaties na te streven en hun CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Contacteer ons!

Johan Van Bael
Project Manager Energy Technology at EnergyVille/VITO; Research line coordinator Thermal Systems at Energyv