Steelanol – Een vooruitgang in duurzame staalproductie

ProjectEnergiestrategieën en -marktenGebouwen & districten

Steelanol, de innovatieve bioreactor van ArcelorMittal, zet hoogovengas om in bio-ethanol, waarmee een grote stap wordt gezet in duurzame staalproductie. Binnen het Steelanol-project evalueert EnergyVille/VITO de impact van Steelanol op energieverbruik, emissies en het bredere energielandschap.  

Een innovatieve bioreactor

Het Steelanol-project, geleid door ArcelorMittal, vertegenwoordigt een belangrijke stap in het streven naar duurzame staalproductie. Deze bioreactor, de eerste in zijn soort in Europa, biedt een alternatieve route naar decarbonisatie door hoogovengas om te zetten in bio-ethanol. Als zodanig sluit Steelanol aan bij de CCU-strategie (Carbon Capture and Utilization) van ArcelorMittal en draagt de bioreactor bij aan de doelstellingen van het bedrijf om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.  

ArcelorMittal’s inzet voor duurzaamheid

ArcelorMittal, een van de grootste spelers in de wereldwijde staal- en mijnbouwsector, heeft zichzelf strenge broeikasgasreductiedoelstellingen opgelegd. Deze omvatten een vermindering van 25% ten opzichte van het niveau van 2018 voor haar wereldwijde activiteiten en een vermindering van 35% voor de Europese activiteiten, en dat tegen 2030. Om deze doelstellingen te bereiken, focust ArcelorMittal op
twee primaire trajecten: ‘Smart Carbon en ‘Innovative DRI (Direct Reduced Iron).  

Trajecten naar een groene staalproductie

Binnen het ‘Smart Carbon’-traject heeft ArcelorMittal Gent demonstratieprojecten opgestart zoals Torero en Steelanol. De Torero-installatie gebruikt torrefactie om afvalhout om te zetten in biokool, een circulaire koolstofbron die steenkool kan vervangen in het hoogovenproces. Ondertussen gebruikt Steelanol LanzaTech’s gasfermentatietechnologie om afvalgassen om te zetten in bio-ethanol. Door het gebruik van CO en CO2 uit biogene bronnen, zoals biokool geproduceerd door de Torero-installatie, biedt Steelanol een duurzame oplossing met verschillende industriële toepassingen.

Bijdragen aan de energietransitie

EnergyVille/VITO’s betrokkenheid bij het Steelanol-project omvat het bestuderen van de impact van de bioreactor op energieverbruik, emissies en het bredere energiesysteem. Met behulp van het
TIMES-BE-model dat door EnergyVille/VITO is ontwikkeld, werd de rol van Steelanol in netto-nultrajecten naar 2050 geëvalueerd. Het model suggereert dat Steelanol wel degelijk een economisch haalbare optie is tijdens de overgang naar een netto-nul toekomst, met potentieel voor verdere emissiereducties door investeringen in extra capaciteit.  

Productieroutes voor primair staal van ArcelorMittal in TIMES-BE

Toekomstperspectieven en aanbevelingen

De productie van Steelanol zal naar verwachting in 2050 worden gestaakt vanwege de veranderende beperkingen van de industrie. Toch kan de operationele levensduur van de bioreactor worden verlengd dankzij lopend onderzoek naar alternatieve biogene koolstofgasbronnen. Door opties te verkennen zoals verbrandingsgassen of rookgassen van biomassacentrales, kan Steelanol mogelijk ook na 2050 operationeel blijven. Hiervoor is verder onderzoek en aanpassing van de microbiële omgeving van de bioreactor nodig.  

Onze partner

Door samen te werken met ArcelorMittal dragen we bij aan een groenere, meer duurzame toekomst voor de staalproductie.  

Het Steelanol Rapport - Een volledig energiesysteemperspectief

Wist je dat we recent een rapport hebben gewijd aan het Steelanol-project? In “Steelanol – A full energy system perspective” worden innovatieve oplossingen onderzocht voor het verminderen van broeikasgasemissies in de staalindustrie. En dit in lijn met de Green Deal-doelstellingen van de EU.

Download het volledige rapport door op onderstaande knop te klikken, en kom te weten hoe Steelanol en verwante projecten bijdragen aan een koolstofneutrale toekomst in 2050.

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over het Steelanol-project? Neem dan zeker een kijkje op de
officiële projectwebsite. Als je meer informatie nodig hebt, helpt onze expert Juan Correa je graag verder. 

Juan Correa – R&D Professional Energy and Climate Strategy

+3214336709