SmarThor EFRO – Uitbreiding digitale diensten Open Thor Living Lab

ProjectGebouwen & districten

Om nieuwe softwareoplossingen en diensten te testen, zijn oplossingen nodig voor toegang tot contextrijke datasets en een beveiligde interface tussen experimentele software en de veiligheid en het comfort in de testomgeving.

Met EFRO-financiering ontwikkelen VITO en KU Leuven, via systematisch onderzoek, de expertise om twee nieuwe softwaremodules toe te voegen aan SmarThor:

  1. Contextrijke datasets waarmee bedrijven apps en modellen kunnen testen.
  2. Een API en framework met back-uplogica, waarmee experimentele softwareoplossingen getest kunnen worden in gebouwen en bij gezinnen.

Deze oplossingen zullen uiteraard voldoen aan de privacyregelgeving en de afspraken met de bewoners.

Testomgeving en infrastructuur

Om nieuwe softwareoplossingen en diensten te testen, zijn oplossingen nodig die toegang bieden tot contextrijke datasets en een beveiligde interface tussen experimentele software en de veiligheid en het comfort in de fysieke testomgeving. Het creëren van een testomgeving die digitale en fysieke elementen combineert, met dagelijks variërende omstandigheden en gebruikers, is een grote investering en is bovendien tijdrovend. Deze uitdagingen worden momenteel aangepakt door het Open Thor Living Lab.

Met steun van Stad Genk, Thor Park NV en EnergyVille ontwikkelt het Open Thor Living Lab een duurzame energie-infrastructuur op Thor Park. Deze infrastructuur omvat:

  • De testwoningen van THOREAQ en ConstrucThor.
  • De real-life oPEN Lab testomgeving met 33 woningen in de naburige tuinwijk Waterschei en sociale woonwijk Nieuw Texas.
  • Het CollecThor vijfde generatie warmtenet.
  • Een gelijkstroomnet dat zowel actief als passief geconfigureerd kan worden.
  • Een energieknooppunt met ruimte voor wisselende testopstellingen die eenvoudig kunnen worden aangesloten op de verschillende backbone systemen.

Hiervoor is financiële steun ontvangen vanuit Europa via Horizon 2020 en van EFRO, evenals van de Vlaamse regering.

Bedrijfsbetrokkenheid en co-creatie

In dit EFRO-project zullen bedrijven via co-creatie workshops betrokken worden om hun behoeften en specificatiewensen te bespreken met experts. Deze nauwe samenwerking stelt ons in staat om de behoeften van bedrijven te vertalen naar doelstellingen en specificatiedocumenten die de conceptuele architectuur van SmarThor verder definiëren.

Daarnaast wordt geëvalueerd of deze conceptuele voorstellen in lijn zijn met de geldende privacyregelgeving en comfortbescherming voor testgezinnen. Ook wordt bepaald welke contractuele bepalingen nodig zijn met zowel de data-eigenaars (gezinnen) als datagebruikers (bedrijven), om op een soepele manier gebruik te kunnen maken van deze nieuwe diensten voor productontwikkeling en testdoeleinden.

IT-ontwikkeling en hackathons

Net zoals bij eerdere realisaties voor het SmarThor dataplatform, wordt voor de IT-ontwikkeling gewerkt met kleine iteraties (sprints) die voortdurend worden bijgestuurd. In totaal worden ongeveer 30 sprints gepland om beide softwaremodules tot een proof-of-concept te brengen en te testen in samenwerking met bedrijven.

Tijdens het tweede projectjaar zullen workshops in de vorm van hackathons georganiseerd worden, waarbij bedrijven kunnen aansluiten op de nieuwe softwaremodules om hun eigen concepten te testen. Dit vormt tegelijkertijd een proof-of-concept evaluatie tussen clusters van sprints en biedt bedrijven de gelegenheid om hun ontwikkelingen voor te bereiden op demonstraties en experimenten in het Open Thor Living Lab.

Burger- en overheidsbetrokkenheid

Naast bedrijven worden ook burgers betrokken als testgezinnen, waarbij actief wordt ingezet op communicatie en bevragingen. De verzamelde data en experimenten bieden ook overheden een beter inzicht in welke oplossingen veelbelovend zijn en kunnen helpen bij het versnellen van de transitie van een fossiel naar een duurzaam energiesysteem op een kosteneffectieve manier. 

Maatschappelijke rol

Door de ontwikkeling van het Open Thor Living Lab en de bijbehorende digitale basisinfrastructuur SmarThor streven we voornamelijk naar een maatschappelijke rol. We willen de Vlaamse industrie namelijk een verbeterde toegang bieden tot internationale innovatie en samenwerking.

Rol van EnergyVille

De teams van VITO en KU Leuven die optimalisatieoplossingen, modellen, algoritmes en data-oplossingen ontwikkelen voor het energieonderzoek van EnergyVille, zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het dagelijkse beheer van het SmarThor platform. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met EnergyVille en het Open Thor Living Lab. 

Onze sponsors

Dit project is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de provincie Limburg en EFRO.

Onze partners

Speciale dank aan onze partners, die dankzij hun bijdragen dit project mogelijk maken.

logoOpen Thor logo

Verslag van onze co-creatieworkshop - 24 juni 2024

EnergyVille/VITO organiseerde in het kader van het SmarThor EFRO-project de co-creatie workshop ‘Duurzaam Betalend Laden in 2030 – Welke Uitdagingen Wachten op een Oplossing?’.

Bedoeling van de workshop was om de behoeften en vragen van industriële stakeholders met betrekking tot de ontwikkeling van laaddiensten in kaart te brengen. Daarbij ging het vooral om hoe flexibele laadsessies kunnen bijdragen aan het balanceren van het energiesysteem, het verbeteren van marges voor aanbieders, het verlagen van kosten en het verbeteren van de dienstverlening voor gebruikers.

Kortom, een zeer actueel en relevant onderwerp! We zetten dan ook graag de belangrijkste conclusies uit de co-creatie workshop voor jou op een rijtje:

  1. Complexiteit van het ecosysteem: Niet alle stakeholders hebben hetzelfde kennisniveau over de werking van laadinfrastructuur, energiekosten en de dynamiek van de energiemarkt. Dit maakt samenwerking en innovatie uitdagend.
  2. Parkeer- en laadbeleid: Er is een duidelijke behoefte om parkeerbeleid en laadbeleid te scheiden, met discussie over het toepassen van verschillende regels voor elektrische voertuigen versus voertuigen op fossiele brandstoffen.
  3. Prijsgevoeligheid: De aanname dat bestuurders van elektrische voertuigen vaak in leasewagens rijden, kan de impact van prijsprikkels verminderen. Dit kan echter veranderen naarmate zowel werkgevers and bestuurderds gevoeliger worden voor laadkosten.
  4. Uitdagingen bij dynamische prijzen: Het technisch implementeren van dynamische prijsstelling op basis van real-time elektriciteisprijzen is complex vanwege de ingewikkelde waardeketen en achterliggende IT-systemen.

De presentaties en daaropvolgende discussies van de co-creatie workshop waren zowel boeiend als verrijkend. Deelnemers stelden dan ook verschillende onderwerpen voor toekomstige workshops voor, zoals de rol van energiemanagement in kosteneffectieve ontwerpen en de gevolgen van AFIR voor de integratie van energiemanagementsystemen (EMS) en gebruikersinteractie.

Verslag onze co-creatie workshop ‘Contextrijke datasets gezinswoningen Open Thor Living Lab ‘ – 25 november 2024

EnergyVille/VITO organiseerde in het kader van het SmarThor EFRO-project de co-creatie workshop “Contextrijke datasets gezinswoningen Open Thor Living Lab”.

Met deze workshop wilden we nagaan welke behoeften en vragen industriële stakeholders hebben met betrekking tot data rond energieverbruik van woningen en appartementen, en tot het slim sturen van energietechnieken.

Na een inspiratiesessie met een toelichting over het Open Thor Living Lab, de uitdagingen en ervaringen vanuit het oPENLab project, het SmarThor dataplatform en de activiteiten rond ‘home energy management systemen’, kon de co-creatie discussie in kleinere groepen van start gaan.

Deze co-creatie workshop leverde enkele belangrijke conclusies op:

  1. De optie ‘Alternatieve oplossingen benchmarking’ is zeer relevant, ‘omgaan met IT-kosten’ bleek minder relevant.
  2. Bedrijven hebben minder interesse in synthetische data, wel in het vergelijken van data (benchmarking).
  3. Bedrijven hebben veel interesse in laadpalen.
  4. Er is vraag naar een functionele overkoepelende app voor alle toestellen in huis. Er is nood aan back-end interoperabiliteit van alle systemen in huis, maar de eindgebruiker heeft hier geen boodschap aan.
  5. De vervanging van de terugdraaiende teller door de digitale meter & capaciteitstarief drijft de vraag naar optimalisatie van het thuisgebruik. Dit uit zich in vragen naar dimensionering van de technieken.
  6. Wetgeving/regelgeving blijft een limiterende factor voor collectieve systemen/ appartementsgebouwen.

Deze co-creatie workshop was zeer waardevol om inzichten vanuit de verschillende stakeholders samen te brengen en nieuwe aandachtspunten te identificeren.

Stay Tuned

Wil jij ook graag op de hoogte blijven van toekomstige workshops in het kader van het SmarThor EFRO-project? Dan raden we je aan om deze pagina in het oog te houden voor regelmatige updates!

Of heb je zelf een specifiek onderwerp in gedachten waar je graag een workshop rond zou zien? Reik dan gerust uit naar onze Project Manager, Wim Cardinaels. Je vindt zijn contactgegevens terug onderaan deze pagina!

 

Wil je meer weten?

Voor vragen over dit project kun je contact opnemen met onze project manager, Wim Cardinaels. Hij helpt je met plezier verder.

Wim Cardinaels 

Project Manager Energy Technology

EnergyVille/VITO

wim.cardinaels@vito.be

+32 14 33 58 89