OneNet
OneNet, het grootste Horizon2020-onderzoeksproject op het gebied van TSO-DSO-consumentenmarktintegratie, omvat 72 partners uit 23 landen. De belangrijkste elementen van het project zijn 1) een gemeenschappelijk marktontwerp voor Europa, inclusief geharmoniseerde producten, diensten en marktmodellen, 2) de definitie van een gemeenschappelijke IT-architectuur, 3) de verificatie van unieke geïntegreerde oplossingen in grootschalige veldtesten over meerdere landen. Binnen OneNet leidt VITO het werk op het gebied van product- en marktontwerp, inclusief de realisatie van een Europese routekaart met aanbevelingen voor geharmoniseerde flexibiliteitsdiensten, producten en markten ter ondersteuning van actief systeembeheer.
Context & doelen
Het elektriciteitsnet beweegt zich van een volledig gecentraliseerd naar een sterk gedecentraliseerd systeem, waardoor netbeheerders hun huidige werkwijzen drastisch moeten aanpassen om het slimme energienet van de toekomst te kunnen accommoderen. De twee belangrijkste verenigingen van netbeheerders in Europa, ENTSO-E en EDSO, hebben een uniek consortium samengesteld met als doel een gezamenlijke Europese visie te definiëren voor een geïntegreerd energiesysteem. Dit systeem ondersteunt een nieuwe generatie netdiensten met naadloze real-time integratie van alle actoren, over landsgrenzen heen, waarbij de deelname van consumenten wordt gemaximaliseerd terwijl de technische beperkingen van het net worden gerespecteerd.
Gebruikte methode & technieken
Gedurende het eerste jaar van het project was VITO verantwoordelijk voor de ontwikkeling van geharmoniseerde flexibiliteitsproducten voor systeemdiensten (zowel TSO als DSO), gebaseerd op actieve en reactieve vermogens. Vertrekkend vanuit een uitgebreide literatuur-/projectonderzoek naar bestaande of voorgestelde flexibiliteitsproducten voor frequentie- en niet-frequente diensten, is een reeks geharmoniseerde flexibiliteitsproducten (inclusief technische specificaties) ontwikkeld en iteratief besproken via meerdere enquêtes en workshops met systeembeheerders binnen en buiten het OneNet-consortium.
Inzichten & geleverde waarde
De analyse resulteerde in:
- Een overzicht van toekomstige systeemdiensten die nodig zijn in een systeem met een hoog aandeel hernieuwbare energie.
- Het koppelen van deze diensten aan toekomstige flexibiliteitsproducten, inclusief technische specificaties.
- Aanbevelingen voor voorkeursinkoopmechanismen om de betreffende flexibiliteitsproducten te verkrijgen, waarbij rekening wordt gehouden met de technische specificaties van de dienst en/of beperkingen van potentiële dienstverleners.
- Aanbevelingen over de balans tussen geharmoniseerde flexibiliteitsproducten binnen (bijv. congestie en balancering) en tussen landen.
- Innovatieve/ontwrichtende ideeën over product- en marktontwerp die verder gaan dan traditioneel denken.