HUME – Hub voor stedelijke mobiliteit en hernieuwbare energie
Elektrische voertuigen en e-mobiliteitstoepassingen zoals oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen, e-bussen, e-bakfietsen, enz. zullen nu en in de toekomst een prominentere rol gaan spelen in onze steden. Het zal een enorme uitdaging zijn om voldoende parkeer- en laadinfrastructuur te voorzien voor dit breed gamma aan mobiliteitsdiensten, aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. In HUME (Hub for Urban Mobility and Renewable Energy) bundelen Blue Corner, Alfa Technical Installations, Multiobus, Leasinvest Real Estate, Move, VITO, KU Leuven en EnergyVille hun krachten om hiervoor veilige microgrids en slimme laadstrategieën te onderzoeken.
Dit project wordt gesteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
Het HUME-project
Nieuw beleid, zoals voorgeschreven door de ambitieuze klimaatdoelstellingen, zal de verkoop van elektrische voertuigen aanzienlijk versnellen en alternatieve e-mobiliteitsoplossingen zoals e-car sharing, e-bussen, e-cargobikes, etc. verder stimuleren. Voldoende collectieve parkeer- en laadinfrastructuur voor allerlei e-mobiliteitsdiensten die aangedreven worden door hernieuwbare energiebronnen zal een enorme uitdaging zijn in onze steden. Doordat parkeermogelijkheden op straat verder worden teruggebracht, gaan semi-openbare knooppunten een belangrijke rol spelen in de transitie.
In het interdisciplinair samenwerkingsproject ‘Hub for Urban Mobility and Renewable Energy’ (HUME) bundelt Blue Corner de krachten met Alfa Technical Installations, Multiobus, Leasinvest Real Estate en Move alsook met VITO, KU Leuven en EnergyVille om veilige microgrids en slimme laadstrategieën te onderzoeken. Dit door VLAIO gesteunde project zal onderzoeken hoe een slim concept voor gecombineerde hernieuwbare energie- en e-mobiliteitshubs voor stedelijke omgevingen eruit kan zien. De nadruk zal liggen op de geoptimaliseerde hardware- en controle-architectuur voor het microgrid-elektrische systeem, een datagestuurde multi-objective strategie om slim te laten, innovatieve diensten en de overkoepelende architectuur die de integratie van deze elementen mogelijk maakt.
Het project heeft tot doel de hostingcapaciteit voor oplaadpunten in mobiliteitshubs te vergroten met respect voor de huidige netcapaciteit, het lokale gebruik van hernieuwbare energie te verbeteren, het HVAC-energieverbruik van de aangesloten gebouwen te verminderen, de investeringskosten in elektrische installaties voor HUME’s te verlagen in vergelijking met een gelijkwaardige niet-slimme installatie, en extra inkomsten te realiseren voor de gebouw-/parkeer-/laadexploitanten via gecombineerde of ondersteunende diensten. Het project duurt 30 maanden en startte op 1 september 2021.