EUNIVERSAL – Op naar een marktvriendelijke interface om flexibiliteitsoplossingen te ontgrendelen voor een efficiënt beheer van slimmere distributienetten
Het door de EU gefinancierde EUniversal-project wil een transformatie van het elektriciteitsnet mogelijk maken door bestaande beperkingen in het energiesysteem op te lossen met een universele marktfaciliterende interface (UMEI). Het doel van het project is de ontwikkeling van een nieuw multi-energie- en multi-consumentenconcept dat een duurzame, veilige en stabiele elektriciteitsvoorziening garandeert.
Het project
De huidige context toont het potentieel van elektriciteitsnetten om de transitie van het energiesysteem te leiden, zolang nieuwe oplossingen de uitdagingen op het gebied van flexibiliteitsoplossingen, waarneembaarheid en controleerbaarheid van het net, marktmechanismen en interoperabiliteit op een holistische manier aanpakken. De nieuwe oplossingen moeten de technologische aspecten tackelen door slimme en geïntegreerde diensten en tools voor het distributienet te koppelen aan marktmechanismen. Deze architectuur garandeert een aanzienlijke impact op het milieu en de samenleving.
Het projectconsortium ging deze uitdaging aan en ontwikkelt het “EUniversal Project”, dat de transformatie van het elektriciteitsnet mogelijk zal maken door bestaande beperkingen in het energiesysteem op te lossen door de introductie van een Universal Market Enabling Interface (UMEI). Door dit concept zullen netten in staat worden gesteld om alle toekomstige scenario’s op te vangen door actief gebruik te maken van netwerkdiensten, als een uitgebreide toolbox van flexibiliteitsoplossingen en innoverende marktmechanismen.
Doelstellingen
Het voornaamste doel van EUniversal is om de transformatie van het energiesysteem naar een nieuw multi-energie- en multi-consumentenconcept mogelijk te maken, waarbij een duurzame, veilige en stabiele manier van elektriciteitsvoorziening wordt gegarandeerd door een universele, aanpasbare en modulaire benadering door middel van een universele marktinterface in staat stellen om actief systeembeheer te koppelen aan elektriciteitsmarkten en flexibiliteitsdiensten aan te bieden, waarbij ook rekening wordt gehouden met de activeringsbehoeften en de coördinatievereisten met zowel commerciële partijen als TSO’s. Daarvoor zal EUniversal een reeks marktgerichte diensten voor flexibiliteitsbeheer van gedistribueerde energiebronnen definiëren, ontwikkelen en valideren in een echte omgeving, met een grote integratie van hernieuwbare energiebronnen en onder een sterk elektrificatiescenario. Om de diensten te demonstreren die tijdens de ontwikkelingsfase van het project zijn gegenereerd, zullen 3 verschillende DEMO-sites (in Portugal (PT), Duitsland (DE) en Polen (PL)) worden uitgevoerd om de projectoplossingen te valideren.
The role of EnergyVille/VITO
EnergyVille/VITO leidt de uitwerking van de business use cases en marktmechanismen voor flexibiliteitsbehoeften en netwerkdiensten. Daarnaast zal EnergyVille/VITO een bijdrage leveren bij het definiëren van netondersteuningsgereedschappen.
Dit project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 864334.
Wil je meer weten over dit project?
Neem dan gerust een kijkje op de projectwebsite.