Come-RES versnelt de ontwikkeling van hernieuwbare-energiegemeenschappen
COME RES, een project gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie (EU), heeft tot doel het marktaandeel van hernieuwbare energiebronnen (RES) in de elektriciteitssector te verhogen. Om dit te doen, zal het project, waarin EnergyVille/VITO een partner is, zich richten op de ondersteuning van hernieuwbare-energiegemeenschappen (REC’s) zoals gedefinieerd in de nieuwe richtlijn hernieuwbare energie. Met een multi- en transdisciplinaire aanpak ontwikkelt COME RES zulke REC’s in maar liefst negen Europese landen, waaronder België.
Hernieuwbare energiegemeenschappen
We bevinden ons momenteel midden in een energietransitie die de manier waarop we energie produceren en verbruiken drastisch verandert: we maken daarbij niet alleen de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen, we gaan ook van traditionele top-down distributie, waarbij elektriciteit wordt opgewekt in grote energiecentrales en getransporteerd naar de eindgebruiker, naar lokale energienetwerken. Deze lokale energienetwerken hebben een enorm potentieel in ons toekomstige energiesysteem. Het vergemakkelijken van hun uitrol en het ondersteunen van de implementatie van de faciliteiten voor hernieuwbare-energiegemeenschappen (REC’s) is de focus van het COME RES-project.
Doelstellingen
Concreet legt het het COME RES-project zich toe op verschillende socio-technologische systemen, waaronder lokale PV, wind (onshore), opslag en geïntegreerde oplossingen, onderzocht in negen Europese landen (BE – Vlaams Gewest, DE, IT, LV, NL, NO, PL, PT , SP). In Vlaanderen ligt de thematische focus van het project op gemeenschapsenergie, in het bijzonder op het vlak van geïntegreerde oplossingen. Voorbeelden zijn microgrids van gemeenschappen, virtuele energiecentrales, enz.
Bovendien heeft COME RES een specifieke focus op een aantal doelregio’s waar gemeenschapsenergie het potentieel heeft om verder ontwikkeld te worden en modelregio’s waar gemeenschapsenergie zich in een meer gevorderd stadium van ontwikkeling bevindt. In het geval van Vlaanderen dienen de provincies Limburg en West-Vlaanderen als doelregio aangezien er daar meerdere Hernieuwbare Energiegemeenschappen in het project zijn opgenomen. Verder analyseert COME RES politieke, administratieve, juridische, sociaaleconomische, ruimtelijke en ecologische kenmerken, en de redenen voor de trage inzet van REC’s in geselecteerde doelregio’s.
Onze doelstellingen worden bereikt door:
- het analyseren van de mogelijkheden, belemmeringen en drijfveren voor REC’s in de doelregio’s,
- het voeren van stakeholderdialogen,
- de ontwikkeling van regionale actieplannen en voorstellen voor bedrijfsmodellen voor geselecteerde doelregio’s,
- het bestuderen van best practices die overdraagbaar zijn naar specifieke lokale, regionale en nationale contexten,
- de overdracht van best practices bevorderen via beleidslaboratoria ondersteund door capaciteitsontwikkeling en training,
- de ontwikkeling van een gemeenschapsplatform voor hernieuwbare energie.
Het consortium stemt projectactiviteiten af met de omzetting en implementatie van het Clean Energy Package en de bepalingen voor REC’s in beleidslaboratoria. Er zullen beleidslessen worden getrokken die in heel Europa geldig zijn en er zullen aanbevelingen worden gedaan.
Regionale helpdesks
Het COME RES-project werkt rechtstreeks samen met marktspelers en stakeholders en organiseert oplossingsgerichte dialogen met belanghebbenden om samen oplossingen te creëren om bestaande belemmeringen voor de groei van gemeenschapsenergie te overwinnen. Om deze dialogen te vergemakkelijken zullen in elk land zogenaamde country desks worden opgericht. Deze kunnen worden beschouwd als informele dialoogfora waarbij de nationale COME RES-projectpartners, gemeenschapsorganisaties op het gebied van energie, andere belangrijke actoren en marktspelers uit specifieke doelregio’s en daarbuiten betrokken zijn.
Wil je graag meer weten? De website van COME RES wordt binnenkort gelanceerd. Een specifieke vraag over COME RES? Neem gerust contact op met onze expert.
Projectpartners
- Freie Universität Berlin – Environmental Policy Research Centre, Germany (Coordination)
- Asociación Canaria de Energías Renovables (ACER), Spain
- Becker, Büttner & Held (bbh), Germany
- Center for International Climate Research (CICERO), Norway
- Ecoazioni, Italy
- ECORYS españa, Spain
- Eindhoven University of Technology (TU/e),The Netherlands
- Agenzia nazionale per le nuove tecnologie, l’energia e lo sviluppo economico sostenibile (ENEA), Italy
- Flemish Institute for Technological Research (VITO) and EnergyVille
- ICLEI European Secretariat (ICLEI), Germany
- Institute of Physical Energetics (IPE), Latvia
- Instituto de Ciência e Inovação em Engenharia Mecânica e Engenharia Industrial (INEGI), Portugal
- Latvian Environmental Investment Fund (LEIF), Latvia
- Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE), Norway
- Polish National Energy Conservation Agency (KAPE), Poland
- REScoop.eu, Belgium
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement N°953040.