Hernieuwbare energie benutten voor een duurzame toekomst: Het verkennen van CCU, Power-to-X en Solar-to-X innovaties
Duurzame brandstoffen, chemicaliën en materialen maken op basis van hernieuwbare energie, water en overvloedig beschikbare bronnen is een veelbelovende manier om klimaatverandering tegen te gaan. Doe mee voor een boeiende uitwisseling op het kruispunt van O&I, beleid en investeringen rond CCU-, power-to-X- en solar-to-X-technologieën!
Op 12 december 2023 publiceerde de Europese Innovatieraad een 24 mln. EUR gewijd aan solar-to-X technologieën. We grijpen deze open oproep aan om een tweedaags evenement te organiseren rond innovaties die fossielvrije producten leveren voor diverse sectoren, zoals hernieuwbare waterstof, duurzame vliegtuigbrandstoffen of groene meststoffen.
De discussies gaan over de hele innovatieketen: de nieuwste resultaten uit excellent academisch onderzoek, manieren om innovatieve solar-to-X technologieën op te schalen, demonstraties van volwassen oplossingen op weg naar commercialisatie en hun integratie in het bestaande energiesysteem.
Wat kan je verwachten?
- Krijg een uitgebreid overzicht van de huidige stand van zaken van solar-to-x technologieën
- Presenteer uw project of uw resultaten in diverse werkgroepen
- Uitwisselen met vooraanstaande academici, visionaire ondernemers, industriële leiders, beleidsmakers en investeerders
- Bespreek manieren om van technologieniveaus naar productieniveaus te gaan
- Verken levensvatbare bedrijfsmodellen voor solar-to-x technologieën
- Bijdragen aan de ontwikkeling van een holistische techno-duurzaamheidsmethodologie
- Partners vinden voor toekomstige projecten en genieten van ruime mogelijkheden om te netwerken
Wat we willen te bereiken
- R&I-realiteiten afstemmen op maatschappelijke behoeften
- Duidelijk inzicht krijgen in de potentiële duurzaamheidsimpact van innovatie op het gebied van zonnebrandstoffen
- Een toepassingsvolgorde voor zonne-energietechnologieën opstellen als leidraad voor besluitvormers
- Innovatie in een vroeg stadium sturen in de richting van de meest duurzame configuraties die voldoen aan maatschappelijke behoeften
Onderwerpen
- Van maatschappelijke behoefte naar technologische innovatie: beleid, industrialisatie en investeerdersessie
- Solar-to-X apparaten: waar staan we nu?
- De apparaten van morgen: met biotechnologie, autonome werking en computationele materiaalkunde naar volledig duurzame apparaten
- Transitie van technologie naar (sociale) innovatie: beoordeling van technoduurzaamheid, sociale uitdagingen en kansen en marktoverwegingen
- Standaarden, gemeenschappelijke meetmethoden, eerlijke benchmarking: de belangrijkste voorwaarden voor het opschalen van technologie
Naast plenaire vergaderingen en paneldiscussies omvat het programma workshops in parallelle sessies, waarvan sommige de mogelijkheid bieden om projectresultaten te pitchen:
- Van technologie naar innovatie, van TRL naar MRL
- Maatschappelijke uitdagingen en kansen
- Beoordeling van technologische duurzaamheid: Praktische use cases – wordt voldaan aan de noodzakelijke KPI’s om naar de volgende fase te gaan?
- Hoe maak je er een bedrijf van? EIC Innovatie trainingssessie
- EIC-inzichten: Vraag me alles door EIC projectmedewerkers
- Hoe huur je een CEO? EIB Executives in residence-programma
Europese innovatie presenteren
De conferentie biedt de mogelijkheid om je innovatie te presenteren, hetzij in de vorm van een project pitch of door het tentoonstellen van een demonstrator (tastbaar, geen poster). Geef in het registratieformulier aan of je wilt laten zien wat je in huis hebt.
Tijd en ruimte voor beide zijn beperkt. We behouden ons daarom het recht voor om pitches en demonstrators te selecteren om een brede dekking qua onderwerpen en presentatoren te garanderen.
De voorlopige agenda is hier te vinden.
Let op: dit event zal in het Engels plaatsvinden.
Registratie
De inschrijvingen voor dit evenement zijn gesloten. Onze verontschuldigingen voor dit ongemak.
Georganiseerd door
Europese Innovatieraad, imec, EuroTech Universities Alliance, EU-projecten CATART, CONDOR en FlowPhotoChem, EU-initiatief SUNERGY
CATART heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101046836.
CONDOR heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101006839.
FlowPhotoChem heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 862453.
Het SUNERGY-initiatief van de EU wordt ondersteund via de coördinatie- en ondersteuningsactie SUNER-C, gefinancierd door het EU-kaderprogramma Horizon Europe onder subsidieovereenkomst nr. 101058481.
De standpunten die tijdens dit evenement naar voren worden gebracht, vallen onder de verantwoordelijkheid van de organisatoren en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de Europese Commissie of het Uitvoerend Agentschap voor de Europese Innovatieraad en het mkb. De vermelding van een onderwerp in dit evenement betekent niet dat de organisatoren of de Europese Commissie of het Uitvoerend Agentschap voor de Europese Innovatie- en KMO-raad het daarmee eens zijn. De Europese Commissie of het Uitvoerend Agentschap voor het midden- en kleinbedrijf en de Europese Innovatieraad zijn niet aansprakelijk voor de gevolgen van het hergebruik van de inhoud van dit evenement.