Deep Dive Sessie: Digitale Renovatie van Warmtenetten

EventEvenement

Warmtenetten zijn een essentieel onderdeel van de energietransitie en spelen een belangrijke rol in het realiseren van de CO₂-reductie. Ongeveer de helft van het totale energieverbruik in Europa gaat immers naar verwarmingstoepassingen en meer dan 10% van deze totale warmtevraag wordt via warmtenetten voorzien. Bovendien liggen nieuwe kansen om digitale processen te integreren en de efficiëntie, economie en ecologische prestaties van warmtenetten te verbeteren door een robuuste digitale infrastructuur te implementeren.

Bij deze transitie worden digitale technologieën als cruciaal beschouwd om de communicatie tussen verschillende onderdelen van het warmtenet te verbeteren, de warmtevoorziening op een efficiëntere manier veilig te stellen, de werking van het systeem te optimaliseren en te helpen bij de integratie van hernieuwbare energiebronnen.

In deze Deep Dive sessie combineren we expertlezingen rond digitale warmtenetten met demonstraties van AI-gestuurde algoritmen om warmtenetten slimmer aan te sturen. Heb je interesse in meer details over digitale warmtenetten? Of ben je wellicht benieuwd naar de voordelen en uitdagingen die deze systemen met zich meebrengen? Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden die deze tools voor jouw warmtenetten kunnen betekenen, schrijf je dan in voor deze gratis workshop.

Dit evenement gaat deels in het Nederlands en het Engels door.

Programma

10.00: Introductie digitale warmtenetten en het EDIH EBE project (Johan Desmedt, EnergyVille/VITO)

10:15: Digitalisering van bestaande warmtenetten: wat kan dit brengen? (Dirk Vanhoudt, EnergyVille/VITO)

In de afgelopen decennia zijn digitale tools steeds meer onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Ook in de energiesector is er een groeiende trend naar meer digitale oplossingen. In vergelijking met onze elektriciteitsnetten lopen warmtenetten echter nog achter. Toch kan digitalisering voor bestaande warmtenetten een aanzienlijke toegevoegde waarde opleveren. Deze presentatie geeft een overzicht van de stand van zaken van digitaliseringstools om bestaande warmtenetten te upgraden. Het zal de voordelen benadrukken en lopende onderzoeksinitiatieven op dit gebied toelichten.

10:45: STORM District energy controller: unlocking energy flexibility in district heating networks (Somil Miglani, EnergyVille/VITO) – presentatie in het Engels

STORM District Energy Controller activeert de energieflexibiliteit in warmtenetten. Het is een data gedreven systeem dat gebruik maakt van zelflerende en zelf-adaptieve algoritmen om de energieflexibiliteit aan de vraagzijde in warmtenetten te activeren. Het optimaliseert het real-time warmteverbruik van gebouwen op basis van hun beschikbare flexibiliteit om diensten zoals peak shaving aan warmtenetwerk operatoren te leveren. Dit resulteert in lagere operationele kosten en opent de mogelijkheid om extra klanten toe te voegen aan het warmtenetwerk zonder aanzienlijke investeringen. Deze presentatie biedt een introductie tot de technologie en de use-cases.

11:15: Pathopt: van kaart naar concreet ontwerp van een warmtenet, automatisch en nauwkeurig (Robbe Salenbien, EnergyVille/VITO).

Het ontwerp van moderne warmtenetten, met daarbij een diverse mix van technologieën en temperaturen, wordt steeds complexer. De huidige ontwerpregels, bijvoorbeeld op basis van een warmtezonering, komen daarbij onder druk te staan en steeds vaker rijst de vraag hoe een project concreet vormgegeven kan worden. In een kapitaalintensieve industrie is een optimaal ontwerp van groot belang en enkel te realiseren via automatisering van het proces. Binnen EnergyVille werd daarvoor Pathopt ontwikkeld, een platform dat de huidige designtools tracht uit te dagen. Op basis van geografische data kan snel, nauwkeurig en op grote schaal bepaald worden wat de optimale topologie is van warmtenetten in een wijk of stad. Daarbij kan gerekend worden met diverse bronnen, energieopslag of tijdsafhankelijke ontwikkelingen aan vraag- of aanbodzijde. Daarmee is Pathopt van grote waarde om de vertaalslag te maken van zoneringsverhaal naar concreet ontwerp, en in vele gevallen zelfs in staat om de zoneringsoefening an sich overbodig te maken.

11:45: Q & A

12:00: Netwerkmoment met sandwichlunch

13:00: Einde

Praktische details

Praktische details

Deze Deep Dive sessie vindt plaats in het kader van het Europese EDIH-EBE project. EDIH-EBE biedt kmo’s en middelgrote bedrijven toegang tot expertise, data en testfaciliteiten rond energie, digitalisatie en gebouwde omgeving. In deze sessie bieden we u een combinatie van een panel van experten en een demonstratie van de mogelijke technologieën om warmtenetten slimmer te maken.

Wanneer: dinsdag 27 Mei 2025, 10.00 – 13.00u

Waar: VITO Berchem, Roderveldlaan 5, Berchem

Prijs: gratis

DMA: we vragen kmo’s en middelgrote bedrijven om deel te nemen aan een digitale maturiteitstest zoals vereist door de Europese Commissie. Gelieve deze vragenlijst in te vullen voor deelname aan de Deep Dive sessie. De vragenlijst neemt ongeveer 15 minuten in beslag.

 

logo
Name(Vereist)