De toekomst van energie in België: Kick-off van het GALILEO-project

Nieuws25-09-2024

Eerder deze maand werd een nieuwe mijlpaal bereikt in het toekomstige energielandschap van België, en wel met de kick-off van het GALILEO-project. Gecoördineerd door EnergyVille/VITO, brengt dit innovatief project academische en industriële spelers samen om één van de meest dringende uitdagingen van onze tijd aan te pakken: een meer flexibel en veerkrachtig elektriciteitsnet, met het oog op een snelle decarbonisatie. Met steun van het Energietransitiefonds belooft GALILEO het onaangeroerde potentieel van industriële flexibiliteit te benutten, om zo innovatie en duurzaamheid in het ganse land te versterken.

De energietransitie evolueert snel, en biedt zowel uitdagingen als kansen voor het elektriciteitsnet en de industrie. Naarmate het aandeel van hernieuwbare energiebronnen toeneemt en elektrificatie blijft uitbreiden, wordt de behoefte aan een flexibeler net cruciaal om een stabiel en veilig energiesysteem te behouden. Industriële flexibiliteit wordt dan ook erkend als een hoeksteen van deze transitie. Het biedt namelijk capaciteit voor de lange termijn om de voorzieningszekerheid te garanderen en opties op de korte termijn om het net in balans te houden. Toch wordt het volledige potentieel van industriële flexibiliteit bemoeilijkt door verschillende technische, economische, sociale en regelgevende hindernissen.

Bovendien staat de industrie onder toenemende druk door de stijgende aankoopkosten voor energie, in combinatie met de investeringen die nodig zijn voor decarbonisatie en elektrificatie. Om deze uitdagingen aan te gaan, richt GALILEO zich op de volgende hoofddoelstellingen:

  • Het potentieel van industriële flexibiliteit verkennen: Scenario’s verfijnen om te begrijpen hoe industriële flexibiliteit het Belgische energiesysteem kan verbeteren.
  • Barrières overwinnen: Oplossingen voorstellen om de huidige marktontwerpen aan te passen en het aanbieden van flexibiliteit te vergemakkelijken.
  • Innovatie van energieaankopen: Nieuwe financiële instrumenten en geavanceerde hedgingstrategieën verkennen.
  • Ondersteunen van robuuste business cases: Spelers in de industrie helpen om de waarde van hun flexibiliteitspotentieel te maximaliseren door middel van geavanceerde beoordelingen, scenario-ontwikkeling en marktvalorisatiestrategieën.

Demonstratiecases uit de praktijk

Om een impact in de praktijk te garanderen, integreert GALILEO academische modellen met de data van vijf grote industriële demonstratiecases, die verschillende energie-intensieve sectoren vertegenwoordigen:

 

Bedrijf Industriële sector
Aperam Stainless Steel Belgium    Staal
Nyrstar  Metaal
Tessenderlo Group  Chemie, Voeding, Landbouw, Metaal, enz.  
Tiense Suikerrafinaderij  Voeding
LCL Datacenters 

 

Deze real-world demonstratiecases zullen niet alleen bijdragen aan het vormen van praktische inzichten, maar ook spelers in de industrie wegwijs maken in hun zoektocht naar duurzamere en flexibelere energieoplossingen.

De toekomst van industriële flexibiliteit in België vormgeven

Gedurende het project zal GALILEO in gesprek gaan met de belangrijke Belgische belanghebbenden, en dit via een reeks interactieve workshops. Deze workshops zullen worden bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende industriële sectoren, met als doel om de bevindingen van het project te bespreken en de ontwikkeling van een uitgebreide routekaart voor industriële flexibiliteit in België te ondersteunen.

Als coördinerende partner zal EnergyVille/VITO het innovatieve GALILEO-project leiden, dat niet alleen de positie van België in de energietransitie versterkt, maar ook een precedent schept voor industriële decarbonisatie en elektrificatie in heel Europa.

Onze partners

logo

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over het GALILEO-project? Reik dan gerust uit naar onze Senior Researcher Helena Gerard. Zij helpt je met alle plezier verder.

Helena Gerard

Senior Researcher & Activity Leader