Pasklaar onderzoek

Deze ontwikkelingen en onderzoekstechnieken hebben we al in eerdere projecten uitgewerkt en staan nu klaar om aan jouw noden te voldoen.

EnergyVille levert state-of-the-art technologie waarmee industriële partners hun eigen producten nog beter kunnen maken. EnergyVille stelt daarvoor een poule van specialisten (ingenieurs en technici) ter beschikking die de ontwikkeling en integratie kunnen ondersteunen. Die dienst kan gaan van slechts een paar uur advies tot de ontwikkeling van een volledig project, naar gelang van uw behoeften.

 

 • Slimme controller voor warmtedistributienetten

  Hou warmtedistributienetten op een slimme manier onder controle en bespaar tot 20% op piekbelasting en tot 10% op onderhoudskosten van de netten.

  Deze technologie pakt de energie-efficiëntie van warmtedistributienetten of DH-netwerken op wijkniveau aan. De controller is gebaseerd op zelflerende algoritmes en zal in staat zal stellen het gebruik van restwarmte en hernieuwbare energiebronnen te maximaliseren in DH netwerken. De controller optimaliseert de consumptie van gebouwen en districten en de vraag van het netwerk en benut het potentieel om de thermische massa van een gebouw te activeren als thermisch opslagsysteem. De technologie controleert de toevoer en consumptie ('demand side management') van DH-netwerken en de verschillende componenten van het energiesysteem (zoals opslag-units, warmtepompen etc.). Er zitten drie business-strategieën in de controller (peak shaving of het afvlakken van de piekbelasting, de interactie met de elektriciteitsmarkt en cell balancing of het balanceren van de energie tussen gebouwen en districten). Afhankelijk van het DH-netwerk en de operaties kunnen een of meerdere van deze strategieën aangesproken worden. De controller is ontwikkeld als een toevoeging aan vele DH-netwerkcontrollers en SCADA systemen en kan dus eenvoudig worden geïmplementeerd.

 • GEObooster: blinkt uit in geothermische prestaties

  GEObooster is de eerste intelligente controller op de markt die actief de energieuitwisseling van een BTES veld (Borehole thermal energy storage of boorgat-energie-opslag) monitort en corrigeert.

 • Mappingsoftware voor het optimale stadsverwarmingstraject

  EnergyVilles software voor tracévaststelling bepaalt de ideale cluster voor uw stadsverwarming met een reeks potentiële verwarmingsklanten en verwarmingsleveranciers. De software berekent dit volledig automatisch door de locatie van de klanten en leveranciers aan te geven op een digitale kaart (GIS), samen met hun jaarlijkse energieverbruik. Het mathematisch geoptimaliseerde stadsverwarmingstraject en de optimale afmetingen voor de connecties worden eveneens vastgesteld.

 • Economische en ecologische haalbaarheid van stadsverwarming

  EnergyVilles software voor economische haalbaarheid brengt alle financiële parameters van een stadsverwarmingsnet in kaart en geeft een nauwkeurig overzicht van de bijbehorende kosten en voordelen. Dit resulteert in een gebruiksvriendelijk berekeningsmodel waarmee u gemakkelijk de economische haalbaarheid en de ecologische impact van uw stadsverwarming (deeltjes, uitstoot van schadelijke stoffen) kunt bepalen.

 • Latente warmte-opslag in Phase Changing Materials

  Wanneer een materiaal smelt of bevriest, wordt er bij een bijna constante temperatuur een bepaalde hoeveelheid energie opgenomen of afgegeven. Bij het smelten van bijvoorbeeld 1 kg ijs komt er zoveel energie (warmte) vrij dat je er dezelfde hoeveelheid water tot 80 °C mee kunt verwarmen (koeling). Deze latente warmte van de faseovergang van een materiaal kan worden gebruikt om warmte op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is. In dit geval gebruiken wij overtollige warmte van zonnecollectoren overdag om een bepaald compact materiaal te bevriezen. Wanneer de warmte ‘s avonds nodig is, laten we het materiaal smelten zodat de energie vrijkomt in de vorm van warmte. Omdat verschillende materialen verschillende chemische en fysieke eigenschappen hebben, kan Phase Change Materials-technologie (PCM) worden gebruikt voor uiteenlopende verwarmings- en koelingstoepassingen.

 • Slimme Boiler

  Een slimme boiler of thermische buffer is een boiler die is uitgerust met geavanceerde meet- en controlesystemen. Dit geeft een gedetailleerd overzicht van de energie die opgeslagen ligt in de buffer en geeft ook een goede controle van het thermische opslagsysteem. De meest tastbare toepassing van de slimmeboilertechnologie - en ook degene waar het orgineel voor ontwikkeld werd - is een slim elektrisch watervat voor thuisgebruik. Een warmwatersysteem voor thuisgebruik uitgerust met de slimmeboilertechnologie wordt een opslagapparaat dat vraaggestuurd kan worden. De slimme thermische buffer wordt opgeladen op het moment dat dat het beste is voor het net, terwijl er op elk moment voldoende warm water bewaard wordt voor de consument. Dit apparaat is smart grid ready en werkt autonoom zonder enige tussenkomst van de gebruiker, en bovendien is de comfortimpact nihil. Deze slimmeboilertechnologie kan zelfs gebruikt worden om het comfortniveau te verhogen en om de energie-efficiëntie van het warmwatersysteem te verbeteren. De slimme boiler voorziet de gebruiker bovendien van geavanceerde data over zijn of haar warmwaterverbruik.

 • Integrated district energy assessment by simulation (IDEAS)

  Steeds meer gebouwen en wijken combineren verschillende energiebronnen, zowel hernieuwbare als fossiele, met verschillende energiedragers zoals elektriciteit en warmte. Hierdoor zijn de integratie van en de interacties tussen deze bronnen en dragers steeds meer met elkaar verweven. EnergyVille ontwikkelde zijn Integrated District Energy Assessment by Simulation library (IDEAS) om de werking van deze complexe energiesystemen in al hun facetten doeltreffend te beoordelen. Met deze zeer volledige Modelica-bibliotheek kunnen individuele gebouwen en wijken gemodelleerd worden voor simulaties met betrekking tot energie en thermisch comfort.

 

 

Deel dit bericht
Deel dit bericht