Pasklaar onderzoek

Deze ontwikkelingen en onderzoekstechnieken hebben we al in eerdere projecten uitgewerkt en staan nu klaar om aan jouw noden te voldoen.

EnergyVille levert state-of-the-art technologie waarmee industriële partners hun eigen producten nog beter kunnen maken. EnergyVille stelt daarvoor een poule van specialisten (ingenieurs en technici) ter beschikking die de ontwikkeling en integratie kunnen ondersteunen. Die dienst kan gaan van slechts een paar uur advies tot de ontwikkeling van een volledig project, naar gelang van uw behoeften.

 

 • Slimme controller voor warmtedistributienetten

  Hou warmtedistributienetten op een slimme manier onder controle en bespaar tot 20% op piekbelasting en tot 10% op onderhoudskosten van de netten.

  Deze technologie pakt de energie-efficiëntie van warmtedistributienetten of DH-netwerken op wijkniveau aan. De controller is gebaseerd op zelflerende algoritmes en zal in staat zal stellen het gebruik van restwarmte en hernieuwbare energiebronnen te maximaliseren in DH netwerken. De controller optimaliseert de consumptie van gebouwen en districten en de vraag van het netwerk en benut het potentieel om de thermische massa van een gebouw te activeren als thermisch opslagsysteem. De technologie controleert de toevoer en consumptie ('demand side management') van DH-netwerken en de verschillende componenten van het energiesysteem (zoals opslag-units, warmtepompen etc.). Er zitten drie business-strategieën in de controller (peak shaving of het afvlakken van de piekbelasting, de interactie met de elektriciteitsmarkt en cell balancing of het balanceren van de energie tussen gebouwen en districten). Afhankelijk van het DH-netwerk en de operaties kunnen een of meerdere van deze strategieën aangesproken worden. De controller is ontwikkeld als een toevoeging aan vele DH-netwerkcontrollers en SCADA systemen en kan dus eenvoudig worden geïmplementeerd.

 • Mappingsoftware voor het optimale stadsverwarmingstraject

  EnergyVilles software voor tracévaststelling bepaalt de ideale cluster voor uw stadsverwarming met een reeks potentiële verwarmingsklanten en verwarmingsleveranciers. De software berekent dit volledig automatisch door de locatie van de klanten en leveranciers aan te geven op een digitale kaart (GIS), samen met hun jaarlijkse energieverbruik. Het mathematisch geoptimaliseerde stadsverwarmingstraject en de optimale afmetingen voor de connecties worden eveneens vastgesteld.

 • Economische en ecologische haalbaarheid van stadsverwarming

  EnergyVilles software voor economische haalbaarheid brengt alle financiële parameters van een stadsverwarmingsnet in kaart en geeft een nauwkeurig overzicht van de bijbehorende kosten en voordelen. Dit resulteert in een gebruiksvriendelijk berekeningsmodel waarmee u gemakkelijk de economische haalbaarheid en de ecologische impact van uw stadsverwarming (deeltjes, uitstoot van schadelijke stoffen) kunt bepalen.

 • Integrated district energy assessment by simulation (IDEAS)

  Steeds meer gebouwen en wijken combineren verschillende energiebronnen, zowel hernieuwbare als fossiele, met verschillende energiedragers zoals elektriciteit en warmte. Hierdoor zijn de integratie van en de interacties tussen deze bronnen en dragers steeds meer met elkaar verweven. EnergyVille ontwikkelde zijn Integrated District Energy Assessment by Simulation library (IDEAS) om de werking van deze complexe energiesystemen in al hun facetten doeltreffend te beoordelen. Met deze zeer volledige Modelica-bibliotheek kunnen individuele gebouwen en wijken gemodelleerd worden voor simulaties met betrekking tot energie en thermisch comfort.

 • Interactie tussen fotovoltaïsche componenten en het distributiesysteem

  In het bestaande distributienet zullen bepaalde technische punten moeten worden aangepast  aan het groeiende aandeel van fotovoltaïsche generatoren. Onevenwicht in de spanning, thermische overbelasting en overspanning zijn slechts enkele van de problemen die zich kunnen voordoen door de hoge penetratie van fotovoltaïsche energie. Als onafhankelijke onderzoeksinstelling biedt EnergyVille u diverse oplossingen aan voor die problemen. Geruggensteund door onze knowhow in het modelleren en simuleren van distributienetten met een hoge penetratie van hernieuwbare energiebronnen, leveren wij nieuwe besturingstechnieken op het niveau van het lokale net, de eindgebruiker of het fotovoltaïsch systeem. Diverse opties, zoals het toevoegen van opslageenheden, inclusief transformatoren met trappenschakelaar, integratie van communicatie tussen converters, ... worden onderzocht en vergeleken. Op het niveau van het fotovoltaïsch systeem behoort de ontwikkeling van slimme inverters tot de belangrijkste elementen van dit onderzoek. De kenmerken van die inverters, zoals blindvermogensregeling, niet-gebalanceerde injectie-, spannings- en frequentieregeling, zullen een cruciale rol spelen in de werking van het toekomstige distributienet.

 

 

Deel dit bericht
Deel dit bericht