Zet je woning op de kaart!

14-04-2017

De stad Genk en EnergyVille lanceren genk.zetjewoningopdekaart.be en zetten op die manier een stap voorwaarts in het digitaal databeheer voor het woning- en energiebeleid. Ben je bewoner of woningeigenaar in Genk, dan vul je een korte vragenlijst in over je woning en eventuele renovatieplannen. Je krijgt feedback over je energieverbruik en de mogelijkheden om kosten en energie te besparen en je comfort te verhogen worden toegelicht. Tot slot kan je aangeven in welke renovatiemaatregelen je interesse hebt. Het stadsbestuur gaat met deze gegevens aan de slag om zijn renovatiebeleid verder uit te bouwen. Het databeheer gebeurt via de City Portal-applicatie van EnergyVille.

Er zijn verschillende redenen om voor een energiezuinige woning te kiezen. Die belast het milieu minder en zorgt voor een hoger comfort. Bovendien gaat je energiefactuur flink omlaag. Maar is jouw woning al zuinig, of verkwist die nog energie? En hoe kan je dat makkelijk achterhalen?

Zet je woning op de kaart

EnergyVille en stad Genk snellen je ter hulp op genk.zetjewoningopdekaart.be. Aan de hand van een korte vragenlijst geeft de website je een inschatting van je energieverbruik en vergelijkt het ook meteen met het Vlaamse gemiddelde voor een vergelijkbare woning. Zo weet je meteen of je woning weinig, dan wel veel verbruikt. Je kan ook tips verkrijgen om de staat van je woning te verbeteren.

De website houdt rekening met verschillende types woningen: open, halfopen of gesloten bebouwing, dakappartement of appartement op een andere  verdieping. Hou je eindafrekeningen voor gas, elektriciteit en stookolie bij de hand, want die gegevens heb je ook nodig.

Renovatiebeleid op maat

“De gegevens die we via de website verzamelen, kunnen we gebruiken om ons renovatiebeleid scherp te stellen”, vertelt schepen voor Wonen Michaël Dhoore. “Merken we dat er in een bepaalde buurt nog veel verouderde woningen staan, dan kunnen we onze pijlen bijvoorbeeld specifiek op die wijk gaan richten. De vragenlijst polst ook of de inwoner al interesse heeft om zijn woning te renoveren, en op welke manier. Zo kunnen we bewoners gericht aanspreken en voorstellen om deel te nemen aan een collectieve renovatie. Willen veel van de deelnemers misschien een zonneboiler, dan kunnen we daar een groepsaankoop voor organiseren.”

De gegevens die je invult, worden anoniem behandeld. Enkel je adres en e-mailadres blijven bewaard, want je woning wordt letterlijk op een (digitale) kaart geplaatst. Er worden ook statistieken bijgehouden, die het beleid van stad Genk moeten helpen voeden. Bouw- en renovatiepremies, renovatieondersteuning vanuit het stadsbestuur, infoavonden van de woondienst… kunnen allemaal verfijnd worden op basis van de verzamelde data.

Project met Europese steun

De City Portal applicatie en Zet je woning op de kaart werden ontwikkeld binnen het Request2Action-project. Het project loopt in negen Europese landen en wordt deels gefinancierd onder het Intelligent Energy Europe Programme van de Europese Unie.