Indiase functionarissen bezoeken VITO/EnergyVille tijdens een studiereis in het kader van het EU-India Clean Energy & Climate Partnership

11-04-2018

Op 10 april verwelkomde EnergyVille een delegatie van Indiase functionarissen voor een studiebezoek in het kader van het EU-India Clean Energy & Climate Partnership.

In 2016 ondertekenden de EU en de Indiase regering een gezamenlijke verklaring om samen te werken rond onderwerpen die verband houden met energie en klimaatverandering, en zo ontstond het EU-India Clean Energy & Climate Partnership. Vanaf dat moment zijn zowel de EU als India een wederzijdse samenwerking aangegaan door middel van een groot aantal initiatieven die de Indiase weg naar koolstofarme energieproductie en de inperking van klimaatverandering ondersteunen.

Onder dit partnerschap en op uitnodiging van de Europese Commissie maken een delegatie van 13 Indiase functionarissen van het ministerie van Milieu, Bos en Klimaatverandering, het Ministerie van Watervoorraden, Rivierontwikkeling en Ganga-revival en verschillende vertegenwoordigers van de staat momenteel een studiereis in België en Denemarken.

In België bezorgden EnergyVille/VITO in coördinatie met Adelphi en de Belgische ambassade in New Delhi de delegatie een ochtend vol interessante presentaties, een rondleiding door de laboratoria van EnergyVille en een netwerklunch in het Thor Central-gebouw. Het bezoek begon met een presentatie door Bruno Reyntjens, commercieel directeur van VITO, over de geschiedenis en missie van EnergyVille, plus een kort overzicht van de lopende activiteiten van VITO in India, zoals de EU Desk of Centre for Ganga River Basin Management and Studies en Andicos™: combined waste and waste water treatment (IE and Europem at Infosys).

Omdat de samenwerking op het gebied van schone energietechnologie een van de belangrijkste belangen van de samenwerking is, presenteerden onze experts de nieuwste technologische ontwikkelingen van EnergyVille/VITO in Green Cooling en elektrische opslag. Na deze presentaties volgde een interactieve rondleiding naar ons Batterijlabo en Thermotechnisch Labo waar de delegatie getuige mocht zijn van hoe ons onderzoek eruit ziet in de praktijk.

Een ander relevant onderwerp op de agenda van het partnerschap is het EU-beleid inzake klimaatverandering op nationaal en lokaal niveau. Met dit gegeven in het achterhoofd hebben onze experts de resultaten en geleerde lessen getoond van onze modelgebaseerde projecten rond energiescenario's op lange termijn voor België (Energietransitie in België, keuzes en kosten), van onze tools voor energieplanning in steden en van ons op maat gemaakt renovatieadvies voor huiseigenaren en huurders die energie willen besparen.

Aangezien Denemarken, waar de delegatie het Europees Milieuagentschap (EEA) zal bezoeken, de volgende stop is, presenteerden onze experts onze activiteiten op het gebied van de inperking van klimaatverandering en GHD & ODS uitstoot die EnergyVille/VITO uitvoert als partner van de European Topic Centre on Air Pollution and Climate Change Mitigation, om het EEA te ondersteunen, om te rapporteren over de voortgang van het EU-milieubeleid en om de harmonisatie van Europese monitoringnetwerken en rapportageverplichtingen te ondersteunen.

Het bezoek was inspirerend voor alle partijen. Door de inzichtelijke presentaties, maar ook door de locatie van EnergyVille, die in het verleden de locatie was van een kolenmijn en nu een 'centre of excellence' herbergt op het gebied van duurzame energie, was inspirerend voor de delegatie. Van onze kant vonden wij het zeer belangrijk om deel te nemen aan wat volgens ons een zeer vruchtbare samenwerking tussen de EU en India is.