EnergyVille wint Febeliec Energy Award 2017

30-01-2018

30 januari 2018 - Vandaag heeft EnergyVille de Febeliec Energy Award gewonnen voor hun werk rond gelijkstroomnetten op laagspanning. 

Hoewel elektriciteitsnetwerken in gebouwen en districten al ongeveer een eeuw lang zijn uitgerust met wisselstroomtechnologie op 50 of 60 Hz, doet de energietransitie de vraag rijzen of dat nog steeds de juiste keuze is. De overgang naar gedecentraliseerde productie, energie-efficiënte technologieën en de elektrificatie in verwarming en transport dragen allemaal bij aan de vraag of de huidige "lock-in" van AC-technologie voor bouwtechnologieën nog steeds gerechtvaardigd is.

Daarom heeft EnergyVille besloten om een representatief "DC nanogrid" (in tegenstelling tot de wide area microgrids) op gebouwniveau op te zetten in hun faciliteiten op het Thor Park in Genk (meer specifiek in het Home Lab in EnergyVille I); een uniek living lab en het eerste gelijkstroomsysteem op gebouwniveau van het land. In 2018 worden verdere uitbreidingen op de campus verwacht, waaronder een verbinding tussen de afzonderlijke gebouwen over het publieke domein.

Met deze award wil Febeliec innovatieve projecten ondersteunen in het Belgische energieveld. De twee andere finalisten waren het project Garpur en de toonaangevende aanbieder van smart grid oplossingen N-SIDE.