Nieuws

 

 • Aantal warmtepompen verdubbelt op 4 jaar tijd  08.09.2017

  Vandaag verwarmen 22.000 warmtepompen woningen en gebouwen in Vlaanderen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2013. Om de hernieuwbare energie doelstelling voor 2020 te halen is nog eens een verdubbeling nodig van het jaarlijks installatietempo. Dit kan alleen met ambitieus beleid. Het aantal woningen dat verwarmt met warmtepompen stijgt spectaculair. Op 1 mei 2017 waren volgens het Vlaams Energie Agentschap in totaal 22.000 warmtepompen geïnstalleerd in Vlaanderen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2013.

 • Opiniestuk - Betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid: een haalbare combinatie 30.08.2017

  De transitie naar een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem heeft een belangrijke maatschappelijke impact. Er is nood aan substantiële investeringen en daarom dienen de keuzes die gemaakt worden feitelijk en cijfermatig onderbouwd te worden. Enkel zo is een lange termijn energiepolitiek haalbaar en wordt er afgestapt van de huidige stop-and-go aanpak die de laatste 15 jaar op federaal vlak gekenmerkt heeft

 • Eandis, Infrax en EnergyVille zetten je woning op de kaart 12.06.2017

  Is het dak van jouw woning al geïsoleerd? Denk je aan zonnepanelen? Verbruik je meer of minder energie dan een gelijkaardig gezin in een gelijkaardige woning? Om een antwoord te krijgen op deze vragen lanceren Eandis, Infrax en EnergyVille eandis.zetjewoningopdekaart.be en infrax.zetjewoningopdekaart.be.  Je vult er een korte vragenlijst in over je woning en ontdekt in vier eenvoudige stappen of jouw verbruik lager of hoger ligt dan het gemiddelde. Bovendien biedt de tool ook handige tips en tricks om kosten en energie te besparen en krijg je meer informatie over de specifieke BENOvatiemaatregelen die de staat van jouw woning kunnen verbeteren. Het databeheer gebeurt via de City Portal applicatie van EnergyVille.

 • EnergyVille @ Intersolar 2017 02.06.2017

  Van 31 mei t.e.m. 2 juni 2017 vond in München Intersolar, “the world’s leading exhibition for the solar industry and its partners” plaats. De beurs wordt jaarlijks georganiseerd en focust voornamelijk op photovoltaics (PV). Andere topics die mee aan bod kwamen zijn: opslag, hernieuwbare thermische energie en slimme energie-oplossingen en marktmodellen. Meer dan 1,100 organisaties, waaronder ook EnergyVille, uit 51 landen stelden er hun diensten en producten voor. Het bezoekersaantal werd afgetikt op een kleine 40.000 bezoekers uit meer dan 160 landen.

 • Stemmen maar! Onderzoeker Jef Beerten genomineerd voor de New Scientist Wetenschapstalent award! 24.05.2017

  Het wetenschapstijdschrift New Scientist reikt dit jaar voor de derde maal een prijs uit voor het grootste wetenschappelijk talent van Nederland en Vlaanderen: het New Scientist Wetenschapstalent 2017. Deze prijs is vorig jaar in het leven geroepen om baanbrekend onderzoek door jonge wetenschappers uit de Lage Landen onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

 • Business Day 23.05.2017

  Op 23 mei 2017 vond in de gebouwen van EnergyVille de derde editie van de jaarlijkse Business Day plaats. Het bleek een zeer succesvolle editie te zijn met meer dan 140 deelnemers die de sessies over de projecten GeoWatt, SolSThore, Smart Cities en SmarThor volgden. 

  Het doel van de Business Day was ons onderzoek open te stellen voor de industrie en waardevolle inzichten uit te wisselen omtrent onze huidige en toekomstige ontwikkelingen. 

  Voor de allereerste keer werd ook de mogelijkheid geboden een individuele sessie te boeken met één van onze experten om mogelijke opportuniteiten te bespreken en de industrie te laten beschikken over de meest geavanceerde technologie te produceren.

  Kon je er niet bij zijn, maar zou je toch graag de presentaties eens bekijken? Hieronder kan je alle nodige informatie terugvinden.

 • Noord-Limburgse gemeenten kiezen voor geothermie 19.05.2017

  18 mei 2017 - Vandaag verzamelden de Noord-Limburgse burgemeesters (1) en vertegenwoordigers van VITO, INFRAX, NUHMA, EnergyVille en POM-Limburg op het Huis van de Stad te Lommel om het startschot te geven voor een taskforce die de mogelijkheden van geothermie en de exploitatie ervan voor de regio in kaart moet brengen. Onderzoek wijst namelijk uit dat de mogelijkheid voor diepe geothermie (2)  reëel aanwezig is. In de regio komen meerdere watervoerende grondlagen voor die gebruikt kunnen worden voor verwarmingsdoeleinden. De temperatuur in de diepste watervoerende laag lijkt op te lopen tot ruim 150°C. Dit is voldoende om naast warmte ook elektriciteit te kunnen produceren.

 • Together4Energy project engageert sociale en energie-actoren in de opstart van een innovatief Europees netwerk van adviseurs voor kwetsbare energieconsumenten 17.05.2017

  EnergyVille heeft samen met 10 andere organisaties van zes Europese landen (Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Polen, België en Finland) en een Europese associatie, het driejarig project "Together4Energy, netwerken en actie ondernemen om samen kwetsbaarheid tegen te gaan" opgestart om energiearmoede te bestrijden. Aangezien energiearmoede niet enkel gericht is op energie, en energiearmoede niet bestreden kan worden zonder de pijlen ook te richten op armoedebestrijding, zal dit project, dat gesteund wordt door de Europese Commissie onder het H2020 programma, zowel energie als sociale kwesties aanhalen.

 • Flux50 brengt Vlaamse slimme energie-industrie tot commerciële doorbraken 10.05.2017

  Vlaamse Energiecluster krijgt nieuwe naam en website… en Europese aanmoediging

  Brussel, 10 mei 2017 – Vandaag onthult de Vlaamse Speerpuntcluster Energie in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters, haar nieuwe naam op een lanceringsevenement bij Proximus. Flux50 helpt Vlaamse bedrijven uit de energie-, IT- en bouwsector om commerciële doorbraken te realiseren bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Dit gebeurt via living labprojecten in vijf themagebieden.

 • Feestelijk Werfbezoek EnergyVille II 02.05.2017

  Op 2 mei vond in Genk een feestelijk werfbezoek aan EnergyVille II plaats in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters. Het is het tweede gebouw dat het onderzoek van EnergyVille zal huisvesten en zal volledig gewijd zijn aan technologieontwikkeling voor energieopwekking met dunne-film zonnecellen, intelligente PV-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopslag. Daarnaast is er een opstelling voor onderzoek naar integatie van PV in de gebouwschil. Een honderdtal onderzoekers, voornamelijk van imec en UHasselt, zullen volgend jaar hun intrek nemen in het gebouw.

Deel dit bericht
Deel dit bericht