Nieuws

 

 • Eerste werkpakket ASSIST project afgerond - energie-armoedebeleid in verschillende landen in kaart gebracht 07.06.2018

  Recent werd het eerste werkpakket van het EU-project ASSIST afgerond. Vanuit Vlaanderen maken EnergyVille/VITO en eandis deel uit van het projectconsortium. ASSIST (Support Network for Household Energy Saving) is een Europees project dat gefinancierd wordt door de Europese Commisie onder het H2020 programma. Het doel is energiearmoede te bestrijden door kwetsbare klanten te activeren op de energiemarkt, een positieve gedragsverandering teweeg te brengen om energie te besparen (met de hulp van energie-adviseurs) en het ontwerp van beleidsmaatregelen ter bestrijding van de energiearmoede te beïnvloeden. Door zowel de sociale als de energiegerelateerde aspecten in rekening te brengen wil ASSIST de belangrijkste belemmeringen voor kwetsbare klanten (met een focus op klanten in energiearmoede) om deel te nemen aan de energiemarkt (zowel elektriciteit als warmte) aanpakken.

 • EFRO/SALK slotevent 'Naar een duurzame energievoorziening in steden' 01.06.2018

  Op 31 mei 2018 vond in Thor Central het slotevent van het EFRO/SALK-project 'Naar een duurzame energievoorziening in steden' plaats. De drie pijlers SolSThore, GeoWatt en SmarThor vormen de hoekstenen voor een toekomstbestendig energiesysteem. “Binnen het project werd bovendien niet alleen gefocust op individuele technologieën, we zoeken ook naar een systeemaanpak waarbij zowel elektrische als thermische energiebronnen geïntegreerd worden” aldus Ronnie Belmans “Door al deze bronnen te koppelen, krijgen we immers een grote flexibiliteit en wordt het mogelijk de wisselende energieproductie van hernieuwbare energiebronnen nog beter op te vangen.”

  Kon je er niet bij zijn, maar zou je toch graag de presentaties of posters eens bekijken? Hier kan je alle nodige informatie terugvinden.

 • EnergyVille opent nieuw onderzoeksgebouw en stelt multi-energiesysteem van de toekomst voor 31.05.2018

  Genk, 31 mei 2018 –  Vandaag wordt Campus EnergyVille 2, het tweede gebouw waarin EnergyVille, een onderzoekssamenwerking tussen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt, gevestigd is, feestelijk geopend. Het gebouw is gericht op technologieontwikkeling voor energieopwekking met dunne-film zonnecellen, intelligente PV-modules en nieuwe batterijsystemen voor lokale energieopslag. Maar daar stoppen de festiviteiten niet. Vandaag worden namelijk de onderzoeksresultaten van het EFRO/SALK project ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden’ toegelicht. De onderzoekssamenwerking stelt zijn recentste inzichten voor in onder meer zonnetechnologie, batterijen, lokale gelijkstroom-netten, geavanceerde warmtenetten, energie-als-dienst-modellen… en dit alles geïntegreerd in een systeemaanpak. Kortom, cruciale ingrediënten voor het energiesysteem van de toekomst.

 • Jesus Lago Garcia wint derde plaats in RTE competitie rond voorspelling elektriciteitsverbruik 18.04.2018

  RTE voert dagelijkse prognoses uit van het elektriciteitsverbruik, prognoses die zorgen voor een evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit en zo de veiligheid van het elektriciteitsnet garanderen. Dit jaar organiseerde RTE een uitdaging met als doel een kortetermijnprobabilistische voorspelling te maken van het nationale elektriciteitsverbruik in Frankrijk. Onze collega Jesus Lago Garcia werd derde en ontving een beloning van 2000€.

 • ESPResSo, een ambitieuze samenwerking om perovskiet zonnecellen te realiseren 17.04.2018

  LEUVEN, 17 April, 2018 – Imec, partner van EnergyVille, is aangeduid als coördinator van een ambitieus 3-jarig door de Europese Unie (EU) gefinancierd project, "ESPResSo" (Efficient Structures and Processes for Reliable Perovskite Solar Modules), dat leiders op het gebied van perovskiet PV-technologie verzamelt om een revolutie teweeg te brengen in de Europese fotovoltaïsche (PV) -industrie.

 • Indiase functionarissen bezoeken VITO/EnergyVille tijdens een studiereis in het kader van het EU-India Clean Energy & Climate Partnership 11.04.2018

  Op 10 april verwelkomde EnergyVille een delegatie van Indiase functionarissen voor een studiebezoek in het kader van het EU-India Clean Energy & Climate Partnership.

 • ClimateLaunchpad 2018 gaat op zoek naar nieuwe cleantech-helden 22.03.2018

  Ligt klimaatverandering jou na aan het hart? Heb je een fris, innovatief of gedurfd idee om dit aan te pakken en wil je dit graag in actie omzetten? Of er je eigen zaak mee uitbouwen? Neem dan zeker deel aan ClimateLaunchpad 2018! (www.climatelaunchpad.org)

 • Het EPC in een nieuw jasje vanaf 2019 13.03.2018

  Vanaf januari 2019 komt het EPC in een nieuw jasje te zitten. Het EPC blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, ... Aan het toepassingsgebied verandert dus niets. Wel zal het EPC er helemaal anders uitzien en bevat het nieuwe informatie. Zo wordt het EPC een stuk visueler gemaakt, wordt het kengetal uitgebreid met een label en worden de aanbevelingen een pak concreter. Ook EnergyVille/VITO werkte eraan mee en ontwikkelde de rekenmethodologie voor deze nieuwe versie van het EPC.

 • Totem: een nieuwe tool om de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren 22.02.2018

  Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege, Waals minister van economie, innovatie en de digitale sector Pierre-Yves Jeholet en Joël Solé van Leefmilieu Brussel hebben op Batibouw Totem gelanceerd. Totem [Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials] is een transparante, eenvoudige, digitale interface waarmee de Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen. De tool is het resultaat van een intensief samenwerkingsproject van de drie gewesten. EnergyVille/VITO werkte mee aan de achterliggende rekenkern voor de tool.

 • KBC's Energie- en Renovatiecheck, wetenschappelijk onderbouwd door EnergyVille 20.02.2018

  De laatste hand wordt momenteel gelegd aan KBC's Energie- en Renovatiecheck, een gebruiksvriendelijk instrument dat klanten toelaat hun woning door te lichten en ‘future-proof’ te maken op het vlak van energie-efficiëntie en –verbruik. Op basis van parameters die de zelf klant aanreikt, berekent het de mogelijke besparingen op het vlak van energieverbruik en stelt het relevante investeringen voor. De tool is wetenschappelijk onderbouwd door EnergyVille/VITO.

Deel dit bericht
Deel dit bericht