Nieuws

 

 • Burgerlijk engagement en het City-zen project 20.10.2017

  Op donderdag 5 oktober gaf collega Sarah Bogaert een presentatie over het City-zen project tijdens European Utility Week. De presentatie maakte deel uit van de “citizen engagement” sessie. De sleutelboodschappen van de presentatie zijn hieronder te lezen.

  Het doel van het City-zen project is om energie-efficiënte steden te ontwikkelen en een methodologie en tools uit te werken voor steden, industrie en burgers om de 20-20-20 doelen te halen. Om dit mogelijk te maken werden 20 projecten opgezet in Grenoble en Amsterdam.

 • EnergyVille @ European Utility Week 12.10.2017

  Vorige week was EnergyVille te vinden op de European Utility Week in Amsterdam. Dit event dient als een jaarlijks ontmoetingspunt voor de smart utility community, van nutsdiensten tot netwerkoperatoren, verkopers, consultants, startups en system integratoren die de volledige smart value chain dekken. Het event werd bijgewoond door meer dan 12.000 bezoekers van over de hele wereld. Er waren 550 sprekers (waaronder 4 van EnergyVille) en bijna 600 standen.

 • Mian Wang en haar co-auteurs van KU Leuven/EnergyVille en Mitsubishi Electric Europe winnen de Cigré SC B4 Best Student Paper Award tijdens vooraanstaande conferentie over HVDC! 06.10.2017

  Tijdens de CIGRÉ WINNIPEG 2017 INTERNATIONAL COLLOQUIUM & EXHIBITION in Winnipeg (Canada), werd de CIGRÉ Winnipeg 2017 Colloquium Best Student Paper Award uitgereikt aan de KU Leuven/EnergyVille onderzoekster Mian Wang voor haar paper over AC en DC beveilingstoepassingen en technologieën. 

 • EnergyVille stelt oplossing voor om lage temperatuur warmtebronnen beter te benutten 13.09.2017

  Milaan, Italië – 13 september 2017 – Tijdens de vierde editie van de internationale Organic Rankine Cycle (ORC) Conferentie in Milaan stelde EnergyVille een studie voor die de prestatie van een nieuwe warmtekrachtkoppeling (WKK) configuratie onderzoekt: de preheat-parallel configuratie. Deze configuratie combineert de voordelen van conventionele WKK systemen in serie of in parallel. De configuratie gebruikt de restwarmte van de energiebron in de serietak om het water dat bestemd is voor de stadsverwarming voor te verwarmen, waarna het in een parallelle tak verder opgewarmd wordt naar de vereiste toevoertemperatuur. Volgens de studie toont de nieuwe configuratie een significant hogere efficiëntie dan de configuraties in serie of parallel en biedt het daarom mogelijkheden voor lage temperatuur (vb. geothermische) WKK systemen.

 • Aantal warmtepompen verdubbelt op 4 jaar tijd  08.09.2017

  Vandaag verwarmen 22.000 warmtepompen woningen en gebouwen in Vlaanderen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2013. Om de hernieuwbare energie doelstelling voor 2020 te halen is nog eens een verdubbeling nodig van het jaarlijks installatietempo. Dit kan alleen met ambitieus beleid. Het aantal woningen dat verwarmt met warmtepompen stijgt spectaculair. Op 1 mei 2017 waren volgens het Vlaams Energie Agentschap in totaal 22.000 warmtepompen geïnstalleerd in Vlaanderen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2013.

 • Opiniestuk - Betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid: een haalbare combinatie 30.08.2017

  De transitie naar een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem heeft een belangrijke maatschappelijke impact. Er is nood aan substantiële investeringen en daarom dienen de keuzes die gemaakt worden feitelijk en cijfermatig onderbouwd te worden. Enkel zo is een lange termijn energiepolitiek haalbaar en wordt er afgestapt van de huidige stop-and-go aanpak die de laatste 15 jaar op federaal vlak gekenmerkt heeft

 • Eandis, Infrax en EnergyVille zetten je woning op de kaart 12.06.2017

  Is het dak van jouw woning al geïsoleerd? Denk je aan zonnepanelen? Verbruik je meer of minder energie dan een gelijkaardig gezin in een gelijkaardige woning? Om een antwoord te krijgen op deze vragen lanceren Eandis, Infrax en EnergyVille eandis.zetjewoningopdekaart.be en infrax.zetjewoningopdekaart.be.  Je vult er een korte vragenlijst in over je woning en ontdekt in vier eenvoudige stappen of jouw verbruik lager of hoger ligt dan het gemiddelde. Bovendien biedt de tool ook handige tips en tricks om kosten en energie te besparen en krijg je meer informatie over de specifieke BENOvatiemaatregelen die de staat van jouw woning kunnen verbeteren. Het databeheer gebeurt via de City Portal applicatie van EnergyVille.

 • EnergyVille @ Intersolar 2017 02.06.2017

  Van 31 mei t.e.m. 2 juni 2017 vond in München Intersolar, “the world’s leading exhibition for the solar industry and its partners” plaats. De beurs wordt jaarlijks georganiseerd en focust voornamelijk op photovoltaics (PV). Andere topics die mee aan bod kwamen zijn: opslag, hernieuwbare thermische energie en slimme energie-oplossingen en marktmodellen. Meer dan 1,100 organisaties, waaronder ook EnergyVille, uit 51 landen stelden er hun diensten en producten voor. Het bezoekersaantal werd afgetikt op een kleine 40.000 bezoekers uit meer dan 160 landen.

 • Stemmen maar! Onderzoeker Jef Beerten genomineerd voor de New Scientist Wetenschapstalent award! 24.05.2017

  Het wetenschapstijdschrift New Scientist reikt dit jaar voor de derde maal een prijs uit voor het grootste wetenschappelijk talent van Nederland en Vlaanderen: het New Scientist Wetenschapstalent 2017. Deze prijs is vorig jaar in het leven geroepen om baanbrekend onderzoek door jonge wetenschappers uit de Lage Landen onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

 • Business Day 23.05.2017

  Op 23 mei 2017 vond in de gebouwen van EnergyVille de derde editie van de jaarlijkse Business Day plaats. Het bleek een zeer succesvolle editie te zijn met meer dan 140 deelnemers die de sessies over de projecten GeoWatt, SolSThore, Smart Cities en SmarThor volgden. 

  Het doel van de Business Day was ons onderzoek open te stellen voor de industrie en waardevolle inzichten uit te wisselen omtrent onze huidige en toekomstige ontwikkelingen. 

  Voor de allereerste keer werd ook de mogelijkheid geboden een individuele sessie te boeken met één van onze experten om mogelijke opportuniteiten te bespreken en de industrie te laten beschikken over de meest geavanceerde technologie te produceren.

  Kon je er niet bij zijn, maar zou je toch graag de presentaties eens bekijken? Hieronder kan je alle nodige informatie terugvinden.

Deel dit bericht
Deel dit bericht