Thor is happening!

Wanneer: 
1 september 2018 - 10:00
Waar: 
Thor Park, Genk

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op Thor Park? Zin om een bezoekje te brengen aan de EnergyVille gebouwen, IncubaThor, Thor Central of de T2-Campus en op de hoogte te blijven van de nieuwste energietechnologieën? Of nog op zoek naar een gezinsvriendelijke daguitstap? Kom dan zeker op zaterdag 1 september naar Thor Park!

Programma EnergyVille 

Op 1 september zetten we uitzonderlijk onze deuren open voor alle geïnteresseerden. Bezoekers kunnen hun ogen uitkijken bij een vrije wandeling doorheen EnergyVille 1 en 2, inclusief alle labo's.  In elk labo zal een expert uitleg geven over het onderzoek dat er wordt uitgevoerd. Zo kom je bijvoorbeeld in onze Batterijlab te weten hoe we werken aan efficiëntere batterijen, in het fotovoltaïsch labo ontdek je ons onderzoek naar mooiere en efficiëntere zonnepanelen die zelfs verwerkt kunnen worden in de gevel van een gebouw en in het Home Lab leer je dan weer hoe we ons huishoudelijk verbruik kunnen aanpassen aan de beschikbare energie.

Ook aan onze jongere bezoekers werd gedacht. Dankzij de verschillende demo’s krijgen ook de jongste bezoekers de kans om spelenderwijs bij te leren over energie. Bovendien staat professor Johan Driesen paraat in Thor Central (14:00-14:30) om je op kindermaat de basis van groene energie te leren kennen. Deze voorstelling is trouwens ook toegankelijk voor ouders. Mag het toch net iets meer zijn en wil jij de toekomstmogelijkheden rond hernieuwbare energie ontdekken? Dan is er ook voor volwassenen een interessante toelichting door EnergyVille COO Bert Gysen (11:00-11.30) voorzien.

Volledig programma

 • In EnergyVille 1 & 2 bundelen onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt hun Europees toponderzoek naar duurzame energie. Meer dan 300 onderzoekers werken hier rond duurzame en slimme energiesystemen van de toekomst. Op 1 september zetten we uitzonderlijk onze deuren open voor alle geïnteresseerden. Ontdek bij een bezoek aan onze vele labo’s nieuwe efficiëntere batterijen, mooiere zonnepanelen, of slimme wasmachines. Voor wie het wat actiever mag, zijn er onze verschillende demo's. Leer bijvoorbeeld met behulp van een elektrische fiets hoe lastig het is om een lamp te doen branden. Of neem eens een kijkje onder de motorkap van een elektrische wagen.
 • Maak het mee! T2-campus ademt technologie en wordt uitgerust met state-of-the-art machines. Vanaf september 2018 worden hier 1.300 trainees per dag klaargestoomd voor een uitdagende TECHjob. Zowel leerlingen, werkzoekenden, werknemers als ondernemers. T2-campus is een unieke samenwerking tussen SYNTRA Limburg, VDAB, stad Genk en het Limburgse onderwijs.  Vlak voor de verhuis geeft de gloednieuwe T2-campus een preview van 24.000m² talent en technologie. Een must see! Doe de TECHtour dwars door T2-campus, omdat we in volle verhuis zitten stellen we speciaal voor jullie een beperkt aantal plekken open op het gelijkvloers.  Voor de jongsten is er originele kinderanimatie met kartonnen dozen.
 • Een goed idee omvormen tot een succesverhaal, dàt is het doel van elke ondernemer. IncubaThor ondersteunt start-ups en scale-ups om dit te bereiken. IncubaThor  biedt een pakket aan op maat van de bedrijven: kantoorruimtes, gemeenschappelijke faciliteiten en diensten, en uiteraard een interessante community van bedrijven en experten.  Je kan de gelijkvloerse verdieping van IncubaThor bezoeken en kennis maken met de bedrijven die hier hun stek gevonden hebben.
 • Thor Central, weleer het boegbeeld van steenkool, bracht vanaf de jaren ’20 welvaart, stedelijke ontwikkeling en energie in de regio. De rechtervleugel van het gebouw werd intussen volledig gerenoveerd en opende in september 2017, precies 30 jaar na haar sluiting, opnieuw de deuren. Vandaag beschikt Thor Central over een uniek erfgoedkader met eigentijdse vergaderruimtes, multifunctionele zalen en een auditorium. De vroegere identiteit ademend nog steeds door de ruimtes. Thor Central staat zo goed als volledig open voor een bezoek:
  • Op diverse plekken geven stadsgidsen een woordje uitleg over Thor Central;
  • In het auditorium wordt hernieuwbare energie door knappe koppen van EnergyVille vertaald in taal die ook de kinderen begrijpen;
  • Jong en je wilt wat? In de kantoren en vergaderzalen op de bovenste verdieping staat de Technologiebendeparaat met de leukste workshops en experimenten;
  • In Thor Central vind je de expo Krachten³ . Drie iconen uit het Limburgse kunstenlandschap, Hugo Duchateau, Piet Stockmans en Ado Hamelryck, kennen de rijkdom van deze erfgoedsite en vertaalden ze tot installaties die je ook tijdens de opendeurdag kan bewonderen.
 • In de Techpeditie toont imec met ‘een dag in het leven van Jonas & Marie’, de impact en het belang van technologie op ons dagelijks leven, binnen de ruimere context van maatschappelijke thema’s zoals mobiliteit, energie, gezondheid,…
 • Flanders Make toont welke elementen deel zullen uitmaken van Industrie 4.0. Je kan er kennis maken met ‘Virtual reality’, ‘Augmented reality’, ‘Artificial Intelligence’, ‘Collaborative robots’ en ‘Connected services’. Je krijgt een zicht op de rol van al deze elementen in de industrie van de toekomst.
 • Krijg je niet genoeg van ons mijnerfgoed? Breng dan zeker een bezoek aan het Mijndepot. De mijnwerkers van vzw Het Mijn-Verleden hebben het voormalig magazijn van de koolmijn van Waterschei omgetoverd tot een expo die een overzicht geeft van de geschiedenis en het werken in deze koolmijn. Hier voel je hoe er vroeger gezwoegd en gezweet werd om de steenkool, de energiebrenger van weleer, boven de grond te halen. Het Mijndepot dompelt je onderin onze rijke mijn-geschiedenis. Straffe verhalen inbegrepen!
 • Tijd om te herbronnen? Thor Park ligt te midden van prachtige natuur. Je kan je bezoek combineren met een mooiewandeling naar de picknickplekken of volg de steenmannetjesroute tot aan de terrils wat verder op.
 • Verspreid rond de gebouwen op het Thor Park kan je de hele dag door genieten sfeermuziek.  Thor Catering zorgt, verspreid over het terrein, voor comfort food & drinks vanuit de unieke food carts. Geniet van nachos met dip, patatas bravas & ailio, ijsjes voor de kids, Turkse pizza slices, etc .

 

Tot op 1 september!

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht