De impact van gebouwen, bouwelementen en bouwmaterialen

De energie-efficiëntie van gebouwen, de bouwelementen, de gebruikte technieken en materialen zijn stuk voor stuk bepalend voor het totale energieverbruik en de milieu-impact van de gebouwen rondom ons. EnergyVille helpt om bouwmaterialen, technische installaties en hernieuwbare energiesystemen milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken.

 

De levenscyclus van materialen

Bij constructie- en renovatiewerken wordt gebruikt gemaakt van een uiteenlopend gamma aan bouwmaterialen. Om de mogelijke impact op het milieu van materialen, producten, processen en systemen doorheen hun hele levenscyclus te kunnen evalueren, gebruikt EnergyVille de Levenscyclus Analyse (LCA). Die analyseert de hele levensloop: van grondstofontginning over productie, transport, gebruik, end-of-life afhandeling en recyclage tot uiteindelijke verwijdering.

EnergyVille voert LCA-studies uit op gebouwen, bouwelementen en -materialen volgens de ISO normen 14040 en 14044, de PEF guide van de Europese Commissie (Product Environmental Footprint) en het Europese kader binnen CEN/TC 350 (EN 15804 en EN 15978). Daarbij horen zowel  EPDs en onafhankelijke rapporten (TPRs) als scenario-gedreven LCA-advies om de milieu-impact van gebouwonderdelen en technische installaties te verbeteren.

Ecodesign, energie en efficiënt gebruik van grondstoffen

Verder bezet EnergyVille ook een belangrijke positie in het ondersteunen van beleid en overheden over Ecodesign en energielabelling. Dit houdt onder andere in dat we de Europese Commissie ondersteunen bij het opstellen van een framework, het uitvoeren van tests en het verbeteren van de methodologie en de betrokkenheid van stakeholders voor meer energie-efficiënte producten.

De impact van gebouwen

EnergyVille heeft een uitgebreide expertise opgebouwd rond de ontwikkeling van optimale bouwoplossingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de complexe verhouding die bestaat tussen woningtypes, gebruikersgedrag, ruimtelijke kenmerken en technische oplossingen aan de ene kant, en de financiële en milieu-impact aan de andere kant te evalueren. Samen met BBRI en het Departement Architectuur van de KU Leuven, heeft EnergyVille de MMG-methodologie ontwikkeld die de milieu-impact van gebouwen en gebouwelementen beoordeelt. De Webtool zal spoedig door OVAM beschikbaar gesteld worden aan de Belgische bouwsector.

Deel dit bericht
Deel dit bericht